czwartek, 18 sierpnia 2016

Biała kiełbasa z żurkiem

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą.


Składniki (na 6–porcji): szklanki zakwasu na żurek, surowa biała.

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.


Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. W mojej rodzinie nie gotowało się Barszczu białego, więc nie znałam go wcześniej. Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem.


A bab cia gotuje do tej pory Zalewajkę - to też rodzaj barszczu z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów (kiedyś poda m Wam przepis). Na szczęście mój debiutancki barszcz pod bił pod niebienia domowników, także moje :) Jest. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.


Podoba mi się Pana blog. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.


Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Kiedy woda się zagotuje przyprawiam solą i pieprzem, a potem gotuje na wolnym ogniu około pół godziny, tak żeby warzywa były miękkie, a kiełbasa nie straciła smaku. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Składniki: biała kiełbasa 3ml żurku z Kochanowa (lub innego żurku w butelce) włoszczyzna liść laurowy (Prymat) mała cebula ziarna ziela angielskiego (użyłam Marsyl) sól i pieprz do smaku śmietan Zobacz więcej.

Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Psoty Psotki. Biała kiełbasa doskonale komponuje się z żurkiem z jajkiem, zalewajką czy z barszczem białym. Jest także doskonałym nadzieniem do mięsnych wypieków czy zapiekanek. Najlepiej smakuje w połączeniu z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.


Mój ulubiony przepis - biała kiełbasa po wiejsku. Owinięta w boczek, pieczona z dodatkiem jajek na sporej ilości kapusty. Odławiamy sparzoną kiełbasę, a wlewamy dokładnie roztrzepany zakwas i dodajemy majeranek.


Kiełbasę kroimy w plasterki, tak samo odłożone marchewki i grzyby. Wkładamy do garnka z żurem, by sie ogrzały. Doprawiamy chrzanem i ewentualnie solą.


Powstał on na naturalnym zakwasie, ma aksamitną konsystencję i wystarczy go tylko rozcieńczyć wodą i podać z ulubionymi dodatkami. Jak ugotować białą kiełbasę, by była smakowita? Skąd wiedzieć, że biała kiełbasa jest już gotowa? Jakie są domowe sposoby, aby kiełbasa nie popękała? Wbrew pozorom jej obróbka termiczna wcale nie jest taka prosta, jak mogłoby się to wydawać.


Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku. Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut.


Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry. Wielkanoc, przepisy wielkanocne. Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż. W kuchni niemieckiej Weißwurst jest to kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii kiełbasa biała do żurku. Od czasu tekstów o peklowaniu na mokro ipeklowaniu do sucho to jedno z najczęściej zadawanych mi mailowo pytań. Czy peklować białą kiełbasę?


Odpowiedź brzmi: nie ma takiej potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty