Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Najpierw musimy przygotować ciasto.
Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.
Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?
Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.
Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Trochę mnie tu nie było, więc w ramach przeprosin proponuję przepis na szybki makowiec. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z chemią :-).
Ja najczęściej przygotowuję rozczyn w ten sposób, że wysypuję na stolnicę mąkę, robię w niej dołek, do którego wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. This feature is not available right now.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony.
Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą makowce. Tradycyjny makowiec zawijany to jedno z tych ciast, które musi pojawić się u nas na święta. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Pani Agnieszko, czy moge miec do Pani prosbe o post jak przytyc.
Wszedzie tylko co zrobic zeby schudnac, a co zrobic zeby przytyc ? Dodam jeszcze, ze nietolerancje mam rowniez na wszystko co „krowie”. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. MAKOWIEC ZAWIJANY - DWIE STRUCLE I WIENIEC. Twojego bloga dodałam do ULUBIONYCH i zaglądam codziennie czy jest coś nowego. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.
Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i prost Zobacz więcej. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Chcę upiec dwa małe makowce, ale mam tylko jedną keksówkę.
Czyli muszę je upiec na raty, jeden po drugim. I teraz nie za bardzo wiem, jak to zrobić z ciastem po zagnieceniu i wyrośnięciu - czy druga połowa ciasta może sobie spokojnie leżeć i czekać, czy może coś powinnam z nią zrobić, nie wiem - wsadzić do lodówki? Oto przepis na najlepszy makowiec na świecie. Idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale na każdą okazję – zwłaszcza, jeżeli chcesz zachwycić gości.
Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku.
Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.