Piec w temperaturze 190ºC przez około - minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni.
W jakiej temperaturze piec paszteciki? Piec w nagrzanym piekarniku ok. Makowce przenieść na blachę do pieczenia. C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.
Pozostawić do ostygnięcia. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Jedno z najczęściej powtarzających się pytań na blogu :-). Warto wyjaśnić: czas i temperatura pieczenia podana przy przepisach na Moich Wypiekach jest zawsze orientacyjna.
Może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika, co więcej - piekarniki tej samej firmy mogą piec inaczej! Super ale ja nie mam pieca tylko piekarnik elektryczny I nigdy nie robiłam makowca. Na ile byście nastawiły taki piekarnik? Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali.
Tradycyjny zawijany makowiec to dla wielu z nas symbol Bożego Narodzenia. Ile piec tego typu makowiec? Makowiec w jakiej temperaturze piec?
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1st. Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry. Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 180. Zwijaj makowiec w rulon.
Dzięki temu makowiec nie rozłoży się na boki w trakcie pieczenia. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. W elektrycznyW piekarniku z termoobiegiem optymalna będzie temperatura 1st.
Bez termoobiegu należy przyjąć temperaturę 1stopni. Kurczaka należy piec bez dodatku tłuszczu. Wystarcza sok powstający w trakcie pieczenia. Piecz 1-godziny w temperaturze 1st.
C (pod koniec pieczenia co jakiś czas sprawdzaj, czy jest już gotowe, wbijając wykałaczkę). Gotowy makowiec posyp po ostygnięciu cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje z kubkiem mleka. Czas pieczenia mięsa i temperatura pieczenia podane są dla mięsa drobiowego pieczonego w rękawie do pieczenia.
Ja mam ciągle opory, trochę się tego silikonu brzydzę. Widzę, że co gospodyni to pomysł. Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć.
Inaczej będzie w elektrycznym inaczej w gazowym. Po kilkunastu próbach pieczenia ciast musimy juz wiedzieć że np. I dlatego może sie sprawdzać różna temperatura pieczenia i miejsce ustawienia formy. W gazowych piekarnikach nie zawsze można idealnie ustawić temperaturę pieczenia, dlatego przed wyjęciem biszkoptu warto sprawdzić, czy jest już gotowy. Najlepiej zrobić to na 5-min przed końcem pieczenia (zapobiegnie to przypaleniu się ciasta) za pomocą patyczka.
Jeśli po zanurzeniu w cieście będzie on suchy, biszkopt jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.