środa, 31 sierpnia 2016

Leczo klasyczne kwestia smaku

Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Leczo podaje się z pieczywem.

Klasyczne leczo węgierskie;. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony. Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.

Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryką bakłażanem leczo.


Choć pochodzi z kuchni węgierskiej, to można powiedzieć, że to klasyka kuchni polskiej ;-) Bardzo popularne na naszych stołach leczo najlepsze jest właśnie teraz, w lecie, gdy pod dostatkiem słodkiej i kruchej papryki, soczystych pomidorów i młodej cebuli. Dodatek kiełbasy czyni tę potrawę bardziej sycącą, w sam raz na letni obiad. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę.


Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka.


Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni. A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni.

Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Aby danie było bardziej sycące, warto dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki, a dla podkręcenia smaku- papryczkę chilli:) tylko oczywiście nie można przesadzać:) na wierzch kleks z jogurtu i gotowe!


Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Kwestia Smaku- Wyjątkowo na co dzień Najlepsze przepisy i zdjęcia kulinarne w sieci. Zdrowe domowe obiady i desery. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Reszta składników lecza to już kwestia gustu i smaku. Moje ulubione od lat jest to samo leczo, wprawdzei z cukinią więc nie tak klasyczne węgierskie, ale wolę jeść to co najbardziej. Tego typu kwiatków jest zresztą całkiem sporo w naszym dorobku kulinarnym. Ratatouille leży daleko od polskiego leczo, jest bowiem zasmażane w oliwie, nie dopuszcza się tu udziału elementu mięsnego.


Tym co czyni węgierskie leczo wyjątkowym jest papryka suszona i smalec - to one budują smak, dlatego jest on tak wyjątkowy. Tak jak obiecałam wcześniej, zamieszczam leczo z dyni. Wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, dlatego proponuję troszkę ostrzej je przyprawić (ale to już wg własnego podniebienia, jak kto lubi). Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki.


W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Dzięki temu wszystkie warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty