środa, 24 sierpnia 2016

Jak sie gotuje zurek z butelki

Ale po rozcienczeniu musi nadal byc kwasny, bo przeciez wlewa sie go do zupy na bazie rosolu wolowego, lub na bazie rosolu z wedzonki, a ten nie jest kwasny. Po wlaniu zakwasu zupa bedzie mniej kwasna, bo zakwas sie jeszcze bardziej rozcienczy, ale maka w zakwasie spowoduje, ze rosol zacznie gestniec. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.


Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Pigwa, pigwowiec do herbaty na zimę. Winter quince - Duration: 7:55.


This feature is not available right now. Jak wy sie wyrabiacie W sobotę. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Kupuje chleb-moze byc z poprzedniego dnia! Wtedy mozna tanszy kupic.


Ja gotuje zur,a chleb przygotowuje tak:Odkrajam tzw. Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha!


Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy. No moj zurek jest bardzo dietetyczny jak wszystkie zupy ktore gotuje ;) Wywar z warzyw : kapusta wloska - cwiartka maly seler por male pietruszki marchewki -starte na tarce cebula zabki. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.


Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Może Ci się przydać do tego gęste sitko. Zakwas przelej razem z mąką do butelki lub słoika i trzymaj w lodówce nawet tygodnie. Możesz też część zakwasu użyć do zupy, a część odlać do butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego.


Jak śmietana jest już dobrze ciepła, to wlewamy ją do garnka z zupą. W międzyczasie, jak zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i gotujemy w. Dodajemy czubatą łyżkę stołową majeranku. W dużej ilści wody ( około 2l ) gotuje ziemniaki, z np. Dodaję pokrojona kiełbasę – biała i inną.


Po ugotowaniu sie ziemniaków dodaje żurz butelki zagotowuje i zabielam śmietaną ( całym malym pojemnikiem ). Temat: żur z butelki Najprostszy przepis na żurek: dag mąki żytniej(żurkowej) litra wody ząbki czosnku skórka z razowego chleba Wodę przegotować i wystudzić. Czosnek obrać, drobno pokroić i połączyć z wodą i mąką. Wymieszać i dodac kawałek skórki z chleba(lub trochę zakwasu z poprzednio kiszonego żurku). Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.


Od lat mieszkam w Danii, zadko jem zurek ,ktory uwiebiam,bo nie ma w Danni kwasu,W listopadzie bylam w Polsce i zakupilam cale mnostwo kwasu w sloiczach, jak rowniez polska prawdziwa kielbase. Ugotowalam ,zaprosilam przyjaciol dunskich i wszyscy sie zachwycili. Nie zostala ani jedna lyzka.


Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Gotuje na niewielkim ogniu, jednoczesnie dodajac odrobine przyprawy typu warzywko, dla ciekawego aromatu warzywnego.


Po niedlugim czasie dolewam do garnka przygotowany wczesniej zakwas i mieszamy. Moj zurek jest delikatnie gesty, choc nie staje w nim lyzka:). Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Opis przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Taki z butelki, już bardziej “swojski” – kosztuje zł za półlitrową butelkę, z której można (w zależności od kwaśności) zrobić nawet litrów żuru.


Wynikałoby z tego, że kiszenie żuru nie ma ekonomicznego sensu. Samodzielnie ukiszony żur, świeżo wylany ze słoja smakuje bosko. Biała kiełbasę gotuje z wszystkimi warzywami jak w rosole , cebula i czosnkiem , z ziele i listkiem bobkowym.


Następnie wlewam prawie cały zakwas pozostawiając malutki sloiczek do garnka i zur gotowy. Osobno gotuje ziemniaki okraszam przypieczona na smalcu cebulka , gotowanie na twardo jajka i palce lizac na parę dni. Re: podacie mi przepis na żurek? Hmmmm ja robie tak #128521; Gotuje w wodzie biala kielbaske z listkiem laurowym , zielem angielskim i pieprzem , pozniej doprawiam sol , pieprz , troszke vegety …. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty