Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku! Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Czas przygotowania: min. Bardzo szybka i pyszna sałatka z botwinki, kurczaka i ziaren słonecznika. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).
Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Zupę zakwasiłam sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną. Wiosenny barszcz przygotowałam na domowym wywarze warzywnym. Proponuję wiosenną zupę z botwinką w postaci zabielanego barszczu.
Jak zawsze do wywaru warzywnego wrzuciłam mnóstwo warzyw, nawet pomidora. Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok. Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać! Możliwa do wykonania właśnie.
Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny. Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę.
Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek. Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy.
WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru.
Przepis jak przygotować farsz? Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie. Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Dodać posiekany koperek.
Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami. Taki barszcz z botwiny to mnóstwo dobra dla naszych organizmów. Działa krwiotwórczo, przeciwanemicznie. Ugotuj pyszny barszcz z botwinki - poznaj nasz sprawdzony przepis!
Do tego taka zupka ma przepiękny kolor, który pobudza i daje kopa do działania. Nic tylko się delektować. Botwina zawiera magnez, potas, wapń czy kwas foliowy, stosowana wspomagająco nawet w białaczkach. Wiosną i latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw.
Jednym z moich ulubionych wiosennych skarbów jest botwina. Ta tradycyjna zupa zza wschodniej granicy doczekała się już niezliczonej ilości wersji. Z liści i młodych buraków przygotowałem bardzo znaną i lubianą zupę – barszcz ukraiński. Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra? Na pewno da się to zrobić szybciej.
Barszcz ukraiński z fasolą. Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.
W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Od razu mi posmakowała,.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej. Ceny też są atrakcyjniejsze, bo pęczek kosztuje 50-zł, a nie ok.
Oczywiście to botwina szklarniowa, na tę gruntową musimy poczekać do końca maja - dodaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.