To danie gości na moim stole dość często. To nasza ulubiona sobotnia kolacja:) min łatwe przystępne. Jajka w pomidorach na ostro. Pyszne podudzia z kurczaka z miodowo - musztardowej marynacie.
Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań.
Ze względów estetycznych najlepiej jako marynowana sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Oto sprawdzony przepis na paprykę marynowaną w occie - lista składników oraz wykonanie marynaty krok po kroku. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Umieścić ją w jakimś pojemniku i zasypać solą. Czosnek również pokroić w paski i dodać do papryki. Paprykę kroimy w paski ok.
Grzyby marynowane na ostro.
Podgrzybki są najczęściej spotykanymi grzybkami leśnymi z sitkiem. Kapeluszy nie trzeba obierać, jak w przypadku maślaków. Wystarczy przed marynowaniem obgotować grzybki około minuty i już są gotowe do wskoczenia do słoika. Aby zrobić grzyby marynowane na słodko wystarczy do zalewy dodać więcej cukru. Jakiś czas temu znajomy, który ma sklep z hiszpańskimi wędlinami pokazał mi nowy produkt w jego ofercie, a była to suszona, zmielona, wędzona, słodka papryka.
Zachowuje kształt i smak. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. Marynowana może być na słodko i ostro albo słodko-kwaśno.
W każdej z tych wersji smakuje wybornie. Nie aż tak ostre, że smaku nie czuć ale trochę pikantności jest mile widziane. W lodówce zawsze mamy słoiczek z papryczkami jalapeno i stosujemy jako dodatek do przeróżnych dań. Na jesień robię paprykę marynowaną do słoików i używamy ją przez całą zimę.
Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Moja marynata zrobiona jest według starego przepisu. Przepis z bloga Co w kredensie piszczy. Spróbuj przygotować marynowane jajka na ostro na świąteczny stół.
Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy. Gry o gotowaniu - nauka i zabawa dla całej rodziny. Dodać dynię, gotować około minut. Słoiki wyparzyć, przełożyć dynię (układać ciasno koło siebie), zalać zalewą.
Słoik dokładnie zakręcić, postawić na wieczku, pozostawić przez całą noc. Następnie przenieść w , chłodne miejsce. Jest jędrna, nie za ostra i nie wymaga pasteryzacji przez co czas jej wykonania skraca się bardzo dużo. Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Przetwory z papryki czerwonej, zielonej i żółtej konserwuje się w słoikach z różnymi dodatkami: czosnkiem, cebulą, miodem. Popularna jest papryka marynowana na ostro z chilli i pieprzem bądź w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem marchwi, gorczycy, ziela angielskiego i liścia laurowego. Można ująć trochę cukru, a na to miejsce dodać trochę miodu, wtedy papryka będzie jeszcze smaczniejsza. Miód rozpuszczamy w gorącej zalewie.
Obserwuj autora Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych Jeszcze nie wypróbowany Oznacz jako wypróbowany Wyślij wiadomość autorowi Drukuj. Sprawdzony przepis na grzyby marynowane na ostro od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów. Dżem dyniowy z brzoskwiniami. Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików.
Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis. Nasza papryka w occie zawiera także kwas foliowy. Odmiana czerwona, jaką wykorzystujemy ma więcej naturalnych barwników, w tym cennego likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.
Warzywo to wpływa pozytywnie na nasze ogólne samopoczucie i kondycję układu nerwowego, jak również kości i mięśnie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Kiedyś będąc w sklepie zauważyłem małe ogórki w occie. Miały grubość paluszków, a były piekielnie ostre.
Nadawały się idealnie do sera żółtego, pasztetu czy do zakąsek na przyjęciach. Postanowiłem, że sam zrobię ogórki w occie na ostro z chilli. Będzie to wersja XXL, bo takie właśnie ogóreczki zebrałem z działki.
Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut. Owoce są stożkowate o gładkiej powierzchni, ostro zakończone, barwy ciemnoczerwonej, dość duże.
Jest to doskonała odmiana papryki do uprawy w gruncie otwartym, tolerancyjna na niesprzyjające warunki atmosferyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.