Botwinkę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.
Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Zupa z botwinki z jajkiem.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Buraczki zalać w misce szkl gotowaną wodą, odstawić na minut. Botwinka, czyli znakomita wiosenno – letnia zupa z młodych liści i korzenia buraka to danie, którego nie może zabraknąć o tej porze roku.
Zazwyczaj botwinkę podaję z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Taka botwinka z jajkiem wyszła pyszna, ale kiedy będzie można kupić bardziej dorodną botwinkę, dodatek buraka ze słoika lub gotowanego nie będzie potrzebny. Moim ulubionym dodatkiem do botwinki jest jajko zielononóżki kuropatwianej.
Wrzuć do wywaru, całość gotuj około minut.
Dodaj przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez minuty. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj. Podawaj z pokrojonym jajkiem. Wiosenna zupa, którą możemy także ugotować latem, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych.
Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Koperek drobno posiekać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem. Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby.
Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
Do śmietany dodajemy około 1ml botwinki, mieszamy i ponownie dodajemy do zupy.
Rozlewamy na talerze, dodajemy po połówki jajka na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem. Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.
Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje.
Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Ona naprawdę jest szybka do przygotowania (szczególnie mając już bulion-ja robię z domowej bulionetki) i przepyszna! Nazwą botwinka określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa. Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca. Przepis z mojego dzieciństwa, ulubiona wiosenna zupa w moim domu czyli botwinka z jajkiem.
Dużo warzyw, pyszny bulion i świeże wiejskie jajko. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej. SKŁADNIKI (porcje - porcja 1kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki litr bulionu warzywnego łyżka soku z cytryny łyżka cukru ząbek. Chłodnik, idealna zupa na lato.
Tym razem przepis na chłodnik z botwinki z jajkami. Do jego wykonania potrzebujesz: botwinek, ogórków, rzodkiewek, jogurtu i zsiadłego mleka. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Sałatka z młodą botwinką i jajkiem w koszulce. Pierogi z łososiem, botwinką i ricottą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.