czwartek, 1 grudnia 2016

Ryba po grecku warzywa

Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami.


Ryba po grecku na obiad.

Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Warzywa po grecku przygotowane według reguł postu owocowo – warzywnego doktor Ewy Dąborwskiej to jedno z moich ulubionych dań na diecie. Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem. To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw.


Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny.

Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne.


Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Oto korzeniowe warzywa a’la ryba po grecku. Warzywa a’la ryba po grecku – składniki na kilka porcji Składniki na “rybę” średni korzeń.


Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba.


Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zara Zobacz więcej.

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Notatnik kulinarny Joanny55. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.


Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor. Usmażone kostki lub płaty ryby układam w naczyniu. Na rybę wylewam warzywa i równo rozprowadzam. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.


Rybę po grecku schładzam w lodówce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na łyżce oleju (patelnia teflonowa). Możecie ją przygotować w szerokim okrągłym naczyniu, jak również w długim i płaskim (kładę wtedy mniej warstw). W tej wersji warzywa do ryby po grecku są starte na tarce o grubych oczkach, a można je również pokroić w drobną kostkę.


Jak doprawić warzywa do ryby po grecku? Gdy podsmażane warzywa zmiękną, wrzucamy do nich 1- duże cebule, pokrojone w półplasterki grubości ok. Całość najpierw podsmażamy, a potem podlewamy wodą, żeby poddusić warzywa przez 3-minut. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Jeśli lubisz rybę, z pewnością przypadnie Ci do gustu pomysł na rybę po grecku. Zarówno ryba, jak i warzywa są zdrowe, dlatego warto przygotować tę wigilijną potrawę nie tylko na święta! Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka.


Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię. Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące.


Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku Piekarnik nagrzej do 2stopni. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.


Parmezan pokrój w małą kostkę. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty