Usmażyć na oleju z obu stron i odsączyć na ręczniku papierowym. Ryba po grecku, idealne danie wigilijne lub jako przekąska na przyjęcie. Podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.
Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Dania główne RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM. Proste i bardzo smaczne.
Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co. Zalewę do niej robię podobną jak do „Ryby w zalewie pomidorowo-ketchupowej tylko zmieniam proporcje i dodaję warzywa. Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i.
Jak się jednak okazuje cieszy Zobacz więcej. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Następnie odsączyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na oleju.
Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! I to nie tylko tradycyjną, na którą ,dzisiaj podaję przepis.
Uwielbiam rybę po grecku! Często robię również dietetyczną z groszkiem albo korzenną. Na rybę z groszkiem znajdziecie przepis na moim blogu, na korzenną podam niebawem. Znakomita jako zimna przekąska, a także na ciepło z ziemniakami piure czy. Lista przepisów na ryba po grecku na słodko z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Podawane jest na ciepło lub na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych). Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Na świątecznym… Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryb. Bardzo je lubię, więc postanowiłam po raz pierwszy sama zrobić rybę po grecku.
Moja mama zawsze w ten sposób przyrządza dorsza, a więc i ja zrobiłam właśnie tę rybę. Kto powiedział, że ryba po grecku zarezerwowana jest tylko na święta?
Wypróbuj przepis na naszą wersję tego dania w sosie słodko - kwaśnym. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, polej ją sosem Łowicz, zapiekaj przez minut w piekarniku nagrzanym do 1stopni, jednocześnie gotuj soczewicę około pół godziny. Gotową rybę z soczewicą posyp pietruszką.
Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusiłam. Pod koniec duszenia dodałam paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz świeżo zmielony (do smaku). Gdyby smak jarzyn jest mało ostry, można dodać sok z cytryny.
Rybę ułożyłam na półmisku w nastepujący sposób: na dno naczynia położyłam jarzyny, na. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze minut. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu i przykryć ją usmażonymi warzywami. Warzywa można podzielić na dwie części i najpierw jedną część warzyw ułożyć w naczyniu, na to dać rybę i na to resztę warzyw.
Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi. Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu!
Olej roślinny rozgrzać na patelni. Kawałki ryby zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w mące kukurydzianej (ewentualnie może być pszenna). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron około 4-minut, dodać przygotowanym sos słodko-kwaśny, dusić razem około 2-minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.