wtorek, 27 grudnia 2016

Zalewa na grzyby w occie

Smak dania gwarantuje zalewa octowa - postawmy na sporo przypraw, a ryba w zalewie octowej będzie idealna. Czas przygotowania: 1min. Skrzydełka w zalewie octowej to pyszna przekąska, którą przygotowuję na spotkania z rodziną. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów.


Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Każdy, kto szuka odpowiedzi na pytanie, jak marynować grzyby w occie, powinien wiedzieć, że nie tylko przepis na zalewę jest ważny. Nawet najlepsza w smaku zalewa do grzybów w occie nie spełni swojej roli, jeśli wybierze się nieodpowiednie grzyby. Do marynowania wybiera się niewielkie egzemplarze, które zmieszczą się w słoiku w całości.


Kroki wykonania: 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.


To przepis na zalewę do grzybów marynowanych, który przyda się wszystkim grzybiarzom.

Idealnie kwaśna, w sam raz słodka, wystarczająco aromatyczna dzięki liściom laurowym i zielu angielskiemu zalewa, była pilnie strzeżonym sekretem mojej babci. Zalewa do grzybów to bardzo istotny punkt. Gorącą zalewą zalać grzyby w słoiczkach.


Dokładnie pokrój w mniejsze kawałki. Obmyj pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy. Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej letnią wodą i dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.


W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier. Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki). Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, sól i razem wymieszać. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować minuty i odcedzić. Jeśli na grzybach będzie piana to przelać sitko z grzybami przegotowaną wodą z czajnika i ostudzić.


Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli oraz kwasku cytrynowego.

Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane boro, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego). Rozpoczyna się sezon na grzyby. Zapewne nie każdy potrafi rozpoznać w lesie jadalne gatunki, ale z pewnością każdy potrafi docenić ich wspaniały smak.


Są proste w wykonaniu i stanowią doskonały dodatek do mięs lub też jako przystawka do innych dań. Marynowane maślaki w zalewie octowej. Pamiętajmy jednak, iż walory smakowe grzybów w dużej mierze zależą od odpowiedniego ich przyrządzenia.


Oto rewelacyjny przepis na grzyby marynowane w occie, z cebulą i marchewką. Gdy zalewa gotuje się koło minut wyrzucam liście laurowe a dodaję cebulę pokrojoną w szerokie piórka. Gdy zalewa ponownie zaczyna się gotować dodaję do niej przegotowane wcześniej grzyby.


Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Po części dlatego, że co rok jeździliśmy całą rodziną na grzyby i miło spędzaliśmy wspólnie czas. Również w naszym lesie niedaleko domu udawało nam się czasami trafić na miejsca obfitujące w grzyby.


Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dawniej uważano, że grzyby są bezwartościowe. Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się.


Niektórzy powtarzają ten mit do dzisiaj. Więcej na temat: grzyby marynowane przepis marynowanie grzybów grzyby marynowane w occie grzyby marynowane zalewa grzyby marynowane w pomidorach marynowane grzyby przepis grzyby marynowane. Umyte wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy kilka łyżek octu - wówczas grzybki nie ściemnieją. Najwięcej czasu zajmuje bowiem oczyszczenie i przepłukanie grzybków. Nie mówię już o zbieraniu grzybów, bo to już sama przyjemność.


Smażone ryby w zalewie octowej. Pomyślałam więc, że można w podobny do konserwowania rybek sposób przygotować kanie. Podczas przeglądania internetowych wpisów znalazłam kilka inspirujących pomysłów. Wsparli mnie również znajomi z facebooka, wypytani o szczegóły przygotowania ich kani w occie. Aż trudno uwierzyć, że w tym roku to moje pierwsze marynowane grzyby.


Albo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty