Makówki to słodka potrawa wigilijna z makiem znana głównie na Śląsku. U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Na blaszkę wyłożoną papierem, wylewamy ciasto.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na trzy części. Każdą lekko nasączamy ponczem. Można też upiec osobne blaty. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Dość proste do zrobienia ciasto a zachwyci smakiem i wyglądem.
Deser Wigilijny na Śląsku. Zamieniłam naszą kutię na makówkę. Lekkie jak puszek ciasto makówka na biszkopcie makowym z kremem śmietankowym. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które będzie doskonałym rozwiązaniem na szybki deser w święta.
Biszkopt makowy z zasadzie wykonujemy identycznie jak ten tradycyjny. Jajka, olej i cukier ubić do białości na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na natłuszczoną blachę wylać masę. Piec w 1stopniach przez minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wasze ulubione kruche ciasto z pianką (u mnie tym razem wiśniową) w odsłonie świątecznej. Jeśli szukacie idealnego przepisu na makowiec na kruchym cieście, podzielne ciasto z dużej blachy, nie ma się nad czym zastanawiać ;-). Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie całość mieszamy z jajkami na wolnych obrotach miksera. Kolejno dodajemy sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Podobnie postępujemy z drugim blatem.
Jeśli lubisz bardzo delikatne w konsystencji i smaku ciasta to na pewno ten przepis będzie idealny. TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Makówka.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo. Lista przepisów na ciasto makówka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Wigilia bez makowego rarytasu nie może się obejść, w zależności od tradycji jest to kutia, makówka albo coś innego pysznego. W moim domu mieszają się tradycje, ale to właśnie makówka skradła serca wszystkich, bo jest tak pyszna, że nie wyobrażam sobie świąt bez tej smakowitości.
Ostrzegamy jednak: ciasto z makiem i jabłkami to słodycz, która uzależnia na całe życie. Nie smakują Ci ciasta, wręcz ich nie znosisz? Ubóstwiasz za to wilgotne wypieki? Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu.
Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.