piątek, 30 grudnia 2016

Przepis bigos

BIGOS – NAJLEPSZY PRZEPIS (TRADYCYJNY, DOMOWY) – to jeden ze sprawdzonych, tradycyjnych, domowych przepisów. Zakochacie się w tym smaku, a najlepsze jest to, że możecie go przygotować więcej i zagotować w słoikach. Przez kolejne 2- dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić.


Zarówno w kwestii doboru proporcji jak i dodatków panuje pełna dowolność. Nic tak nie wzbogaca tej potrawy jak suszone grzyby i śliwki.

Bigos bigosowi nierówny. Znakomitym dodatkiem do bigosu są winne jabłka. W wielu przepisach na liście składników znajduje się także koncentrat pomidorowy lub odpowiednia ilość świeżych pomidorów.


Sprawdzony przepis na bigos z cukinii od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Jego przygotowanie rozłożone jest na dni.

Każdego dnia gotujemy go przez około godzinę. Treściwy, aromatyczny, pyszny domowy bigos! Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie smalcu, przełóż do dużego garnka.


Mięso pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu z boczku, po obsmażeniu dodaj do boczku. Cebule drobno posiekaj, przysmaż, dodaj do mięsa. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż,dodaj do mięsa. Na litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Każdy przepis na bigos mówi również, aby gotować go możliwie jak najdłużej, im częściej się go odgrzewa, tym lepszy się staje.


Kolejnym sekretem udanego bigosu jest dodatek czerwonego wytrawnego wina, to zawsze podniesie jego walory smakowe. Nawet podczas każdego kolejnego odgrzewania dobrze jest podlać bigos czerwonym winem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Poniższa receptura to klasyczny przepis na bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy wiejskiej, suszonych grzybów i śliwek. Użyłam do niego chudego mięsa wieprzowego z szynki, ale można użyć łopatki wieprzowej jeśli preferujecie aby był bardziej treściwy. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują bigos według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej.


Poniżej we wpisie zobacz jak ja robię mój najlepszy bigos z młodej kapusty.

Daję sporo marchewki, bo zwyczajnie aż szkoda nie skorzystać z tak pysznej, młodej marchwi. Dużo koperku oczywiście oraz kiełbaska i wędzonka w postaci boczku. Wiele osób zastanawia się jaki dać boczek. Gotowy bigos tradycyjny możemy zamrozić lub przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.


Do ugotowanego bigosu możemy podczas każdego odgrzewania dodać kawałek świeżej kiełbasy, ponacinanej jak do smażenia. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie. Przepis na typowe polskie danie: bigos staropolski. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki.


Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i. BIGOS Z CUKINII – NAJLEPSZY PRZEPIS – pyszny, aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu #128521; To taki posiłek na dwa dni #128578; robimy raz i mamy pyszne jedzonko na dłużej. Do kapusty dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny. To jest przepis na zupełnie tradycyjny bigos. Standardowy przepis jedynie wzbogaciłam kilkoma dodatkami wg uznania.


Nie jest jakiś oryginalny ale za to dobrze doprawiony i bogaty. Chciałam się nim podzielić, bo wiem że początkującym kucharzom bigos wydaje się trudny i skomplikowany. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Na pomysł bigosu z kapustą wpadła Lucyna Ćwierczakiewiczowa, dziewiętanstowieczna polska Nigella, która w swoim sławnym kompendium 3Obiadów za Pięć Złotych podała przepis na bigos hultajski z kapustą.


Dopiero w tym przepisie obok różnych mięs pojawiła się kapusta z dodatkiem korzennych przypraw i grzybów. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Kiełbasę obrać ze skóry (wedle potrzeby), a następnie pokroić w półksiężyce. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę o boku ok. Newsletter smaków życia.


Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty