czwartek, 15 grudnia 2016

Farsz na uszka z grzybami

To obowiązkowy punkt wigilijnego menu więc musi być naprawdę dobry :-) Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi. Był już przepis na pyszny barszcz z kiszonych buraków z uszkami z kapustą i grzybami, dzisiaj pora na barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami z suszonych borowików i zeszklonej cebulki. Jak zrobić uszka z grzybami – przepis krok po kroku.


Najpierw przygotowujemy farsz. Grzyby wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc.

Następny krok to odcedzenie grzybów, ja właściwie to je płuczę i odławiam, bo wtedy cały piasek i zanieczyszczenia pozostają na dnie naczynia. Przepis na Wigilijne uszka z grzybami. Grzyby namoczyć w wodzie na… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. W internecie można znaleźć wiele „przepisów” na uszka z grzybami.


Zdecydowana większość z nich nie pozwala jednak przygotować uszek zdatnych do spożycia. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka. Ja swoje uszka z grzybami wycinałam kieliszkiem od szampana, dlatego są dobre i do zupy, i jako samodzielne danie.

Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek. Przygotowujemy farsz : Grzyby zalac zimna woda i moczyc przez godzine. Zlac wode, w ktorej moczyly sie grzyby, zalac ponownie zimna woda, zagotowac i gotowac przez okolo godziny na malym ogniu. Wode z gotowania zlac do sloika, grzyby ostudzic i bardzo drobno pokroic.


Gdy ktos nie lubi kwasnej kapusty, nalezy ja wczeniej oplukac w zimnej wodzie. Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Ta zupa od wielu lat pojawia się praktycznie w każdym domu, a uszka nadaję jej niepowtarzalny smak i aromat.


Zobacz przepis na to proste i tradycyjne danie. Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami. Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek.


Takie uszka bardziej nam smakują. Idealne do czerwonego barszczu, na wigilijny stół. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty – bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie.

Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił uszek lub nie wybrał. Sprawdzą się również jako składnik wielu codziennych dań.


Tym razem przyrządź je według poniższego przepisu. Sekretem smaku uszek są suszone grzyby: boro, podgrzybki i prawdziwki sprawią, że farsz będzie wyjątkowo aromatyczny. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem.


Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Następnie postaw garnek z grzybami na kuchence, doprowadź do wrzenia i gotuj około minut na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną. Odcedź ugotowane grzyby i drobno je posiekaj. Z małej ilości produktów i niewielkiego nakładu pracy powstają kształtne uszka wigilijne, które podany razem z pysznym barszczem czerwonym na kolacji wigilijnej. USZKA Z GRZYBAMI - PRZEPIS.


Na każdy kwadrat nakładam małą ilość farszu. Kolejno biorę każdy kwadracik z nadzieniem i składam go po przekątnej na pół (w trójkącik), sklejam palcami brzegi i łączę dwa boczne rożki ciasta. Wkładam uszka partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuję aż do wypłynięcia.


Tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Uszka wigilijne z grzybami. Do moich uszek użyłam podgrzybków, bo mają bardziej zdecydowany smak niż boro, ale i jedne i drugie grzyby świetnie nadają się do farszu. Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę.


Moje uszka są zawsze z suszonymi grzybami, wolę takie niż wersję z pieczarkami, to właśnie suszone grzyby czynią dania Wigilijne niepowtarzalnymi. Zagnieść ciasto (powinno wyjść luźniejsze, niż ciasto na makaron) i włożyć do lodówki na około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty