Faworki najlepszy przepis na świecie. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które konsystencją będzie przypominało plastelinę. Przewlekam, tworząc faworki.
Krok 5: Smażę na rozgrzanym do 175°C (max 180°C) oleju (lub smalcu, ja wykorzystałam olej we frytkownicy). Smażę, aż będą złote z obydwu stron.
Krok 6: Tak wygląda faworek po usmażeniu, a tak prze lekko rośnie i nabiera bąbelków. Usmażone faworki odkładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Dziękuję Ci Ela za wypowiedź, ja też liczę na dobry przepis,robiliśmy z żoną faworki wg przepisu(myślałem,że musi być bardzo dobry, ) ale coś chyba w nim brakuje,dlatego proszę o wypróbowany, albo pochodzący z dobrego. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy.
Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na czyli najlepsze faworki na świecie. Ostatni dzień karnawału. W moim domu od pokoleń na stole chrusty.
Najlepsze faworki na świecie, według przepisu mojej babci. Od dziecka przypatrywałam się jak moja mama je robi. Lekkie, delikatne, rozpływające się w ustach, delikatnie. To idealne święto dla fanów słodkości, tego dnia można jeść przepyszne faworki i pączki bez zbędnych wyrzutów sumienia. TARATUSZKI - PULCHNE FAWORKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku faworki lekkie jak chmurka!
Koniecznie przygotujcie, będziecie zachwyceni! Mam nadzieję, że nic im się nie stanie:). CHRUSTY PIECZONE – FAWORKI Z PIEKARNIKA – NAJLEPSZY PRZEPIS – lżejsza wersja przepysznych chrustów #128578; Polecam #128578; Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu?
Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Najlepszy przepis na faworki, które zawsze się udają i smakują doskonale!
Lista przepisów na faworki najlepszy przepis z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem.
Podobnie w Krakowie, ich nazwa to chrust. Posypane kołderką z cukru pudru, rozpływającego się na języku. Hiszpanie mają swoje churrosy, Amerykanie donuty, Francuzi makaroniki, Włosi contucci. My mamy nasze kochane chrusty, chruściki, faworki.
Zwał jak zwał, każdy wie o co chodzi. Pamiętam jak moja Babcia Wandzia rok w rok, w karnawale smażyła najlepsze faworki na świecie. Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „dobre faworki”. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.
Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować.
Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Skarb i wcale nie ze względu na przepisy.
Tak naprawdę najcenniejsze są w nim wspomnienia, a w zasadzie zapiski babci, które te wspomnienia przywołują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.