piątek, 9 grudnia 2016

Konserwowa papryka

Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Papryka konserwowa - to papryka marynowana w occie z dodatkiem przypraw, cebuli i czosnku. Sprawdzony i łatwy przepis.


Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH.

Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. Papryka marynowana jest uznawana za prawdziwą bombę witaminową.


I nie jest trudna w przygotowaniu! Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu.

Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Przepis na papryka konserwowa. Włożyć do czystych i suchych słoików.


Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Paprykę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.


I trzeba to nazwać po imieniu. Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu. Papryka jest krucha, jędrna, a nie rozgotowana, w smaku słodko-kwaśna - jak dla mnie idealna :) Jednak jak dla mnie numerem jest przepis na paprykę konserwową z miodem. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą.


Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu. Z kg papryki wyszło mi słoiczków.

Zalewę robiłam z podwójnej porcji. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie.


Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry. Dziękuję i Pozdrawiam, Jerzy. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce.


U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje.


Tradycyjny przepis mojej baci na paprykę konserwową, która zawiera w sobie najlepsze smaki jesieni. Najlepiej na surowo, upieczoną lub uduszoną z dodatkiem mięska. Ale jak przychodzi zima to świetnie sprawdza się właśnie taka papryka ze słoika.


Sezon na paprykę trwa więc koniecznie trzeba coś z niej przygotować. Zrobiłam słoiczków zupełnie niespodziewanie! Przypadkiem kupiłam wczoraj kg papryki.


Niestety zabrakło mi słoiczków. Jutro mąź skoczy do Obi. Nic mi w lodówce tym razem. Nie zapleśniało,nie miałam zatem szkła z odzysku.


To co mi zostało w zalewie wystawiłam na balkon. Może uda się to uratować. Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw. Całość dokładnie wymieszaj.


Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody. Zielona, żółta i czerwona papryka, marynowana z szalotką w aromatycznej octowej zalewie z gorczycą, kolorowym pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, to smaczny i dekoracyjny składnik zimnych przekąsek, kanapek i sałatek. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty