Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-cm. Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Zwijanie makowców Iwona B. Unsubscribe from Iwona B? Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka.
Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat. Lista przepisów na jak zwijać makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Oto idealny makowiec drożdżowy.
Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Najpierw zakładamy do środka krótsze boki (tylko margines), następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Makowiec zaczynamy zwijać.
Odstawiamy makowiec na godzinę do wyrośnięcia. Na każdym rozsmarować masę makową pozostawiając ok. Zwinąć roladę niezbyt ciasno a końce skleić. Kolejno rozwałkowywać na grubość około mm, tak, by długość była razy większa niż szerokość.
Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady.
Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 1stopniach około 35- minut na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny.
Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Nie trzeba zwijać idealnie równiutkich roladek - jedne mogą być ciut grubsze, inne chudsze, wyższe lub niższe. Wystarczy je przed pieczeniem lekko wyrównać ręką (poklepać).
Po ostudzeniu polać lukrem. Tu w połowie polukrowany. Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie.
Do kubka dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp). Najlepszy tradycyjny makowiec, jaki miałam okazję jeść!
Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca. Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony?
Boki ciasta zawinąć pod spód. Wierzch ciasta można delikatnie nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Jak zawijać roladę czyli podstawowy poradnik o tym, jak powinno wyglądać zawijanie rolady.
Rolada zawijana krok po kroku - porady i film wideo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.