Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji. Nic dziwnego - dobrze przygotowana. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką.
Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne minut. Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak.
Struclę makową proponuję przygotować w formie keksowej, dzięki temu Wam nie popęka i nie rozejdzie się na boki. Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. To, co najbardziej lubię w makowcu, to właśnie masa makowa, słodka z miodowym posmakiem, pachnąca skórką pomarańczową.
Dlatego do tej pory preferowałam raczej masę makową na cienkim placuszku kruchego ciasta, bo wtedy w każdym kawałku maku jest mnóstwo ^^ Ale ta strucla wygląda na taką porządną, z dużą ilością maku.
Bawię się pieczeniem a rodzinka jest zachwycona. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta ewy wachowicz strucla makowa. Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem.
Katalog Smaków, proponujemy przepis na STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC, autorstwa smacznezdrowe. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części.
Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę. Miała robić furorę na świątecznym stole lecz ciepła była taka pyszna, że się zjadła przed Świętami. Dziękuję za czytelny i tradycyjny przepis.
Na pewno będziemy tu zaglądać.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Strucla przypomniała mi ciasto mojej mamy. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Krok 4: Pieczemy struclę. Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt prostokąta (o rozmiarach ok. x cm). Rozprowadzamy na nim masę makową, pozostawiając wzdłuż dłuższych krawędzi kilka centymetrów wolnego ciasta. Struclę zwijamy, zaczynając od dłuższego boku w kierunku środka.
Traficie do nieba :) Ta strucla jest moim ulubionym ciastem na stole wigilijnym, pewnie dlatego, że uwielbiam mak, a dokładnie masę makową. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego. Taka pyszna strucla makowa to ciasto na święta wręcz obowiązkowe. Jeśli do tej pory przygotowanie jej było dla Ciebie zmorą, to gwarantuję Ci że z moim przepisem będzie to dla Ciebie. Ciasto drożdżowe i masa makowa zawinięte w rulon, tak jak na roladę.
Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Doskonały przepis jak upiec takie ciasto. Przepis na makowiec zawijany. Co roku jest ona pieczona z tego samego przepisu.
Drożdżowa strucla makowa. Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
Fasola szparagowa z kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.