piątek, 9 grudnia 2016

Biszkopt z 12 jaj

Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.


To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Przekąski STOKROTKI Z JAJ.

Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 1 a do całego ciasta 12!).


Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga sto kolorów kuchni. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;.


Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Zoltko synkowi daje ale bialko jest chyba po miesiacu?

Czy ktoś może podać mi sprawdzony przepis na biszkopta. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.


Do sztywnej piany z białek dodać żółtka i wymieszać robotem na niskich obrotach albo silikonową szpatułką. Dosypać sypką mieszankę i wymieszać szpatułką, ostrożnie, aby nie nie zniszczyć struktury piany. JAK UPIEC PUSZYSTY BISZKOPT – ZASADY WYPIEKU. Najlepiej jeśli wszystkie składniki na biszkopt mają temperaturę pokojową. Jedynym ustępstwem są tutaj białka.


Jeśli są zimne szybciej się ubijają. Naprawdę ułatwia życie, a koszt to tylko ok. Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując.


Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Biszkopt wychodzi puszysty i jest idealny do tortów. Wypróbuj sprawdzony przepis na biszkopt.


To najdelikatniejsze i lekkie ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nigdy nie opada.

Opis przepisu: Autor: MotorekJak zrobić idealnie puszyste ciasto? Zobacz, jak krok po kroku możes. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki łyżeczce Proszku do pieczenia WINIARY.


Kruchy biszkopt uwiedzie Cię swoim słodkim smakiem Cukru wanilinowego WINIARY. Państwu akurat przyda, jeżeli macie w planach duży tort. Oddzielić białka i ubić na sztywno - ja do ubitych białek dodaję odrobinę octu winnego ok łyżki na taką ilość jaj, wtedy nie upadają. Dziewczyny pewnie nie uwierzycie, ale jest prosty sposób na puszysty biszkopt. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wodę i olej.


Po upieczeniu, nie wyciągaj od razu z kuchenki, tylko uchyl drzwiczki i jeszcze niech ok min poleży, a potem najważniejsze - upuść blachę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok metra, tylko tak równolegle do powierzchni, żeby się nie wywrócił. Robie chrzciny i zależy mi zrobić biszkopt z bitą śmietaną a na niej wylana galaretka. Zawsze robie biszkopt II ale on chyba się nie nadaje,lepszy byłby jakiś delikatny, puszysty.


Czy poleci mi Pani jakis, a może jest jakis gotowy przepis. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry.


Pozostawiamy go do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, wyrównujemy górną część, ścinając wierzch biszkoptu. Aby ciasto się udało wszystkie składniki muszą mieć temperatur ę po kojową (należy wcześniej wyjąć jajka z lodówki na kilka godzin przed p ieczeniem placka).


Uczulam raz jeszcze na wielkość jaj - ja używam naprawdę dużych wiejskich jajek - jeżeli jajka są małe lub średnie należy dodać jedno więcej. Dodam, że ten biszkopt robię prawie z zamkniętymi oczami nie rozczulając sie zbytnio - żadne tam delikatne czy ostrożne mieszanie. Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam. Ubiła się na sztywno bardzo szybko.


Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też biszkopt z musem truskawkowym. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego z opcją bez jajek kurzych!


Recepta na idealny biszkopt, który wychodzi za każdym razem To podstawa wielu ciast, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o idealną konsystencję. My jednak mamy na niego idealny sposób! Proszek do Pieczenia WINIARY oraz cukier wanilinowy WINIARY sprawią, że biszkopt z czterech jaj zrobisz w niezwykle łatwy i przyjemny sposób.


Sprawdź nasz sposób na biszkopt z czterech jaj!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty