środa, 21 grudnia 2016

Co można zrobić z makaronu do lasagne

Potrawy z makaronem lasagne Makaron lasagne można przygotować domowym sposobem, ale również kupić gotowe opakowanie makaronu w kształcie prostokątnych płatów, przeznaczonych głównie do różnego rodzaju zapiekanek – oczywiście też tradycyjnego lasagne. Makaron lasagne ułatwia ułożenie warstw w zapiekance i idealnie scala potrawę po upieczeniu, kiedy kroimy ją na kawałki. Co mozna zrobić z czereśni na zimę? Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni.


Płaty makaronu lasagne świetnie nadają się do zrobienia makaronowych roladek.

Wszyscy wiemy jak pyszne są tego typu dania. Zrobienie ich też nie jest bardzo skomplikowane. Przepis na proste i pyszne danie znajdziesz poniżej. Jak zrobić własny makaron do lasagne.


Makaron można nie tylko jeść, nasz był akurat po terminie ważności i znaleźliśmy dla niego zastosowanie artystyczne. Dziś zaprezentujemy jak wykonać efektowny lampion z makaronu lasagne. My użyliśmy farbek w sztyfcie. Chciałabym zrobić lasagne z mięsem i warzywami( tyle ich teraz na bazarku :) ).

Czy ktoś ma jakiś dobry , sprawdzony przepis bo ja nigdy nie robiłam. Ja równiez nigdy nie gotuję makaronu, ale robie rzadszy niz do spageti sos i to. Co można wyhodować na własnym balkonie? Szukam pomysłów na mały ogródek. Bez wątpienia lasagne z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny.


Robi się ją szybko a dodatkowo jedna blacha tego specjału bez problemu wystarcza dla kilku osób. Taką lasagne można zrobić w wersji tradycyjnej lub dodać do nadzienia szpinak, dzięki któremu całość wyjdzie jeszcze ciekawsza w smaku! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!


Można posypać go oregano i bazylią. Szybkie spaghetti Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z łyżeczką oleju, osącz, połącz z tuńczykiem i ulubionymi ziołami. Zapiekanka z rybką Możesz przygotować ją na bazie makaronu (np. lasagne lub innego) czy ziemniaków, dodając tuńczyka.


Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Do przygotowania lasagne potrzebna jest paczka włoskiego makaronu lasagne, 5g mięsa mielonego – najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego, 7g świeżych pomidorów, puszka pomidorów lub passaty, marchewka, 2-łodygi selera naciowego, cebula, 1-ząbki czosnku, suszoną szynkę, szklankę bulionu i czerwonego wina oraz oliwę z oliwek.


Jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Później pozostaje poskładać lasagne. Do sosu oprócz mojej propozycji można dodać jeszcze całą masę różnych składników, jak np. Ja zamierzam następnym razem pokombinować z wersją wegetariańską. W delikatesach można też kupić świeże płaty surowego makaronu w cenie ok. Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Rozgrzać piekarnik do 2st. Zapiekać przez min, następnie posypać ostatnią warstwę sera z przyprawami i włożyć jeszcze do piekarnika na min. W ten sposób unika się rozpadania.


Przed podaniem ponownie podgrzać. Lasagne powinna ostygnąć. Ale nie takiego zwykłego makaronu, bo ma on kształt dużych plastrów ciasta. Makaron przekłada się dosyć wilgotnym nadzieniem oraz beszamelem. Najbardziej klasyczne lasagne to sos boloński, sos beszamelowy i ser.


Ale od Ciebie zależy, jaka będzie Twoja lazania. Przygotowanie lasagne z sosem beszamelowym, pomidorowym i mięsem mielonym wcale nie musi być trudne. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem pysznej lasagne przygotowaliśmy przepis na szybką i łatwą lasagne. Oto jak przygotować lasagne.


Ja z lenistwa wykorzystuje płaty makaronu, których nie trzeba wcześniej obgotowywać (sprawdźcie na opakowaniu), ale jak takich nie macie, to należy zanurzyć płaty na 1-minuty we wrzątku, a następnie na chwilę w zimnej wodzie przed wykorzystaniem. Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. Na górę zaś proste wykończenie w postaci mleka i śmietanki słodkiej. W zależności od tego jak głębokie jest twoje naczynie, możesz zrobić lub warstwy, przy czym ostatnia warstwa to dynia, sos.


Przystępujemy do formowania naszego makaronu. Lazania jest niezwykle sycącym i pysznym daniem. Ja używam maszynki do makaronu, która równiutko wałkuje ciasto na placki dowolnej grubości, a także tnie makaron na np. Jeśli jednak maszynki takiej nie macie - musicie użyć wałka i odrobiny siły własnych rąk :) Blat podsypujemy lekko mąką.


Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość zapieka się w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty