Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
Kochamy zupy i wszystko co z nimi związane! Jest nas troje i razem zarażamy miłością do zup w każdej postaci.
W kuchni Agaty zupy to często nie tylko obiady, ale też kolacje i śniadania. Ania zabiera nas w międzynarodowe podróże pełne egzotycznych smaków. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.
Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami. Przygotowując zakwas należy: szklanki razowej mąki żytniej zaparzyć wrzącą wodą, dodając jej tyle, aby uzyskać rzadkie ciasto. Gdy ostygnie, dolać litr letniej wody i dołożyć skórkę chleba razowego.
Przelać do szklanego słoja, obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zakwas będzie gotowy do użycia. Do receptury wdarła się mała nieścisłość, co zresztą zauważył Adam. Autorka napisała: ,,…Słoik zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy aż samoistnie wyschnie….
Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając. Wsypać majeranek i zagotować.
Chętnym dodaję do talerza połówki jajka na twardo. Czasami dodaje pół łyżeczki cukru na przełamanie smaku. Dosłownie,tyle wystarczy. Cukier dodaję w tej ilosci do pomidorówki,ogórkowej,kapuśniaku i barszczu.
Mają natychmiast inny smak. Witam wszystkich Smakerowiczów. Ostatnio wkładałam ogórki do słoików. Czy mogę zamrozić chrzan zebym miała go na poźniej do kolejnych weków?
Zakwas na żurek jest prosty, przygotowuje się go w kilka chwil, a dalej robi się sam.
Trzeba mu dać dni żeby wyszedł idealny. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz przyśpieszyć cały proces, dodając do mikstury trochę razowego chleba na zakwasie. Ale musisz mieć pewność, że jest. Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem. W przemyśle spożywczym jest to nagminne, ale dodają również inną chemię do jedzenia a nie po to robimy żurek w domku, zeby go potem niechcący doprawić ;).
Cieszę się, że forma bloga Ci odpowiada, bo przyznam się, że miałam już wątpliwości co do jej formy. Trzymam kciuki za sesję i zapraszam ponownie. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek. LISTA PRZYPRAW I DODATKÓW DO ŻURKU. Domowy zakwas nastawiamy co najmniej dni przed planowanym gotowaniem żurku.
Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Dodajemy skórkę z chleba, dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-dni.
Im dłużej poczekamy, tym kwaśniejszy będzie nasz zakwas. W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.