piątek, 16 grudnia 2016

Przepis na zurek wielkanocny z biala kielbasa

Przepis na zurek wielkanocny z biala kielbasa

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.


Przepis na zurek wielkanocny z biala kielbasa

Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.


Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki. WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej.


Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min.


Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą – nieśmiertelna tradycja. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.


UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.


Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.


Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka z dwóch jajek ucieramy ze śmietaną i chrzanem, a białka z tych dwóch jajek siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Sprawdzony i pyszny przepis od mamy. Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żurek, suszony majeranek. Przygotuj na święta żurek wielkanocny. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.


Gotujemy wywar około minut. Na malutkim ogniu podgrzewamy zupę przez ok. Biała kiełbasa ma się w niej jedynie parzyć.


Odławiamy sparzoną kiełbasę, a wlewamy dokładnie roztrzepany zakwas i dodajemy majeranek. Kiełbasę kroimy w plasterki, tak samo odłożone marchewki i grzyby. Paszczaka zawsze wychodzi! Składniki na 8-porcji: ok.


Dzis zrobilismy i probowalismy. Zwarta i wcale nie sucha. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną.


Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Wtedy ugotuję pyszną zupę chrzanową, taką jak robi moja mama. Delikatną, ale z pazurem. Do niej (podobnie jak do żurku) też pasuje jajko ugotowane na twardo, jeżeli ktoś po śniadaniu wielkanocnym jeszcze jakieś jajo przełknie. Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podoba mi się Pana blog. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.


Znasz ciekawy przepis i chcesz się nim podzielić? Zupa sycąca, ale nie taka gęsta i treściwa, jak np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty