piątek, 16 grudnia 2016

Jak upiec pyszne jagodzianki

Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Zrobiłam z całej porcji i wyszło łącznie 12sztuk plus dwie tartaletki.


W smaku pyszne, miękkie i aromatyczne. Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.

Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty. Domowe jagodzianki są zawsze zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Dobrze że buły były w papilotkach i pieczone na blaszce, a nie na kratce bo wtedy miałabym nie lada problem z czyszczeniem piekarnika. Po kawusi dam znać jak smakują.


Spodziewałam się że będą bardziej pulchne po upieczeniu (takie jak na Hali Boraczej, tam są naprawdę pyszne jagodzianki), pozdrawiam. Szkoda że nie można dodać.

Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni. Jak zrobić szpinak żeby nie był jak śmierdząca o dziwnym smaku mas, która ma konsystencję zupy ? Ja używam Drożdży Babuni do słodkich wypieków. Są to specjalistyczne drożdże, które. Powiedziałam sobie, że w tym roku, choćby się waliło, paliło, muszę upiec domowe jagodzianki. Skoro udały mi się drożdżówki z budyniem, a w dodatku wyszły pyszne, to z jagodziankami nie dam sobie rady?


Muszą wyjść, nie ma to tamto! Wyszły z pieca, a teraz wyszły z domu. Dzisiaj zapraszam na jagodzianki –pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia.


Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno można je wpleść między inne czynności (kuchenne, domowe), więc to wyrastanie w zasadzie aż tak bardzo nie jest odczuwalne. Robiłam ostatnio jagodzianki wg przepisu i nie upiekły mi się w ogóle od spodu. Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach.


Jeśli włożysz do środka dużo jagó może z bułeczek wypłynąć trochę soku, który nieco się przypali i nada im szlachetnego smaku :) Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia. Czas letni to czas jagó a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki-pyszne na delikatnym puszystym i pachnącym cieście z dużą ilością jagodowego nadzienia!

Robiliście już sami jagodzianki, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych domowych pyszności. Swieze rowniez na drugi dzien. Balam sie, ze beda sie rozklejaly, ale rzeczywiscie, wystarczy uwazac z maka i porzadnie je zrolowac, zeby nie bylo nawet najmniejszej przerwy, bo w trakcie pieczenia buleczka peknie.


Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą. Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków. Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód. Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką. Ciekawostką jest, że jagodziankami warto się zajadać, ale nie należy o nich śnić.


Podobno oznacza to komplikacje w życiu osobistym i trudne emocje. Najlepiej skorzystać z poniższych, prostych przepisów na pyszne jagodzianki, które nie będą się śniły po nocach. Jak się przed nimi chronić? Nasze pierwsze jagodzianki w tym roku już za nami. W ogóle to kocham jagody, borówki, czy jak je zwą.


Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po. Wśród wielu przepisów z jagodami znajdują się także grzechu warte jagodzianki.


Jagody to skarby lata, które wykorzystujemy w kuchni na sto sposobów: robimy z nich ciasta, naleśniki, dżemy, przetwory. Pierwsze jagodzianki jakie zrobiłam były twarde jak kamień, te mi znowu nie wyrosły i zrobił się zakalec. A tak bardzo zależy mi żeby upiec dziecku dobre bułeczki. Dziś będzie o jagodziankach.


A może bardziej o jagodnikach? Tak, w moim mieście na drożdżowe bułeczki z jagodami mówi się jagodniki. Ostatnio z ciekawości przeglądałam sobie w Internecie przepisy na popularne jagodzianki.


I to niestety nie były jagodniki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Czas letni to czas jagoacute; a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki-pyszne… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole.


Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku. Wykonaj już dzisiaj pyszne, domowe jagodzianki dla całej rodziny. To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam.


Na blogu są jeszcze dwa. W ubiegłym roku zrobiłam te jagodzianki, wydawało mi się, że są idealne, ale kiedy w tym roku zrobiłam jedne i drugie dla porównania - już wiem, że te są jeszcze lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty