środa, 14 grudnia 2016

Faworki bez spirytusu

Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Proponuję faworki na piwie - wychodzą przepyszne. Niniejszym oświadczam, że faworki bez spirytusu udają się, są kruche i smakują dokladnie tak samo jak te ze spirytusem.


Zamiast spirytusu dodałam podwójną ilość octu spirytusowego. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Lista przepisów na faworki bez spirytusu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.


Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Sprawdź nasz wypróbowany.


Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić.

Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Wyniki wyszukiwania dla ` faworki bez spirytusu ` - DoradcaSmaku.


Polecam te pyszne faworki z piwem. Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.


Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce.


Przygotowując faworki trzeba pamiętać, że ciasto ma dwa sekrety: dodatek spirytusu jest konieczny, a poza tym trzeba je… solidnie zlać. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Chrust cieniutko wywałkowane są. Całość ciachamy nożem dodajemy tyle śmietany aby dobrze się połączyło tworząc jedną całość. Następnie dodajemy proszek i spirytus oraz łyżki margaryny.


To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Zobacz mój sprawdzony przepis na faworki bez spirytusu ! Przepis na faworki bez spirytusu.


W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić faworki bez spirytusu w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe faworki bez spirytusu przygotowane samemu. Jak przygotować faworki bez spirytusu w szybki i prosty sposób?


Miałam tylko problem co zrobić: pączki czy faworki. Jako że pączków jeszcze samodzielnie nie piekłam wzięłam się faworki, które wyszły rewelacyjne, są super kruche, i pełne pęcherzyków, takie jak piekła moja babcia. Upiekłam z półtorej porcji, bo jak już szaleć, to na całego.


Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty