Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Pilnujemy, żeby płaty się nie posklejały.
Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie lasagne wrzucamy na minuty do wrzącej wody, wyjmujemy i układamy pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem, a następnie układamy warstwę farszu. Ponownie polewamy odrobiną sosu.
W ten sam sposób tworzymy drugą warstwę. Na wierzch ścieramy odrobinę mozzarelli. Lasagne to kolejna moja wariacja na temat makaronu. Przyznam się, że to moje drugie z kolei podejście do tej potrawy. Pierwsze nie satysfakcjonowało mnie do końca.
Miałam za mało składników i wyszła za cienka i za mało pomidorowa. Zawzięłam się i zrobiłam całkiem po swojemu. Choć lasagne to rodzaj makaronu, w postaci prostokątnych płatów, to cieszy się specjalną estymą. Można delikatnie zmieniać proporcje składników tak jak Panowie w pokazali przepis na lasagne bolognese z charakterem.
Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Pyszna lasagne z mięsem mielonym, czyli lazania w polskich stylu. Najlepszy, sprawdzony i soczysty sos mięsno pomidorowy, dużo sera i mięciutkie płaty makaronu.
Prosty przepis oraz zdjęcia krok po kroku. Pomaganie przez gotowanie REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Naturalnie 2” REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Zdrowy Fast Food” REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Soki i koktajle”. Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy.
Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych. Odpowiednie,przed-gotowanie makaronu lasagne nie jest bardzo trudne. Doprowadzamy garnek osolonej wody do wrzenia. Dodajemy makaron do garnka, za pomocą szczypiec, aby zapobiec ich sklejaniu się podczas gotowania. Tymczasem, rozkładamy kilka dużych czystych ręczników.
Wyciągamy makaron z wrzącej wody, gdy jest ledwo giętki, ale nadal. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.
Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi.
Któż to wie skąd on tam przywędrował, można by domniemywać nawet, że ma on kanadyjskie korzenie i nie zdziwiłoby mnie to wcale. Powiem szczerze, że nic w nim nigdy nie zmieniałam, nie. Posmarować blachę masłem, najlepiej o pionowych, wysokich ściankach. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna!
Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą! Przepisy i Porady Kulinarne w serwisie MojeGotowanie. Sprawdzone przepisy Redakcji oraz Czytelników.
Barilla sugeruje wypróbowanie nowych przepisów z dodatkiem warzyw, ryb i serów, jak np. Jeśli wolisz szukać oparcia w tradycji, przygotuj klasyczny sos Bolognese, który również znajdziesz w ofercie sosów Barilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.