piątek, 2 lutego 2018

Ciasto z gotowej masy makowej

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Seromak bez spodu to ciasto, które zawładnęło nami w minione święta. Używając gotowej masy makowej czas przygotowania sernika z makiem skraca się znacząco.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Przepis na ciasto japońskie. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Robisz taką samą masę makową, jak w przepisie na masę i dodajesz to jedno białko do 6gramów gotowej masy przed wyłożeniem na ciasto drożdżowe. Tych białek nie ma w składnikach na masę makową a są w opisie sugerującym użycie ich do innych wypieków z użyciem tej masy makowej). Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!


Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej. Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne. Dodane przez Crimsoned w: Tylko o kuchni. Mam gotowe kruche ciasto, lecz nie wiem co z nim zrobić.


Wpadnijcie więc na ostatnie zakupy i upieczcie własny makowiec, dla siebie i bliskich. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.


Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.


Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej.


Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić.


Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki. Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami.


Puszysty deser mleczny lepszy niż lody: dla dzieci i dorosłych. Ciasto Z Masy Makowej Z Puszki - informacje, zdjęcia, materiały video. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.


Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku.


Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Składniki: dag mąki dag drożdży łyżki cukru jajka skórka otarta z cytryny 2ml ciepłego mleka łyżki masła duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami białko Przygotowanie() min, by podrosło.


Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na części. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.


Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Ciasto makowe z gotowej masy makowej w każdej odsłonie!


Ciasto z gotowej masy makowej

Więcej niż przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty