środa, 21 lutego 2018

Pancakes amerykanskie

Pancakes amerykanskie

Przepis na naleśniki amerykańskie, pancakesy. Pancakesy, sprawdzone przepisy. Amerykańskie puszyste placuszki. Klasyczne, proste do wykonania, najlepsze na śniadanie lub brunch. Udają się za każdym razem.


Do ciasta na placki można wmieszać świeże borówki amerykańskie, jeśli lubicie. Ze szczególną dedykacją dla Martina, który obudził w nas ochotę na pancakes. Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette. Choć mówi się, że to amerykański odpowiednik naszych naleśników.


Poznaj cztery zdrowe przepisy na ten rodzaj naleśników i zobacz, jak łatwo je wykonać. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pulchne placuszki, które idealnie smakują z syropem klonowym, czy też polewą czekoladową. Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować.


Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu.


AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Pewnie zauważliście, że przepisów na śniadania na moim blogu jest niewiele. Parę dość uniwersalnych past, jakieś pieczywo, babeczka na słono, ale osobnego działu z śniadaniami u mnie nie znajdziecie. Możesz użyć do tego miksera lub blendera. Następnie na małą i suchą dobrze rozgrzaną patelnię wylej łyżki masy i rozlej po całej patelni. Smaż na średnej mocy palnika.


Kiedy zaczną pojawiać się pęcherze przewróć na drugą stronę. Komentarze (75) switch to english version. Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki (buttermilk) są delikatne i naprawdę puszyste.


Przedstawiamy Państwu przepis na amerykańskie naleśniki, znanych jako pancakes. Podajcie je z sosem czekoladowym. Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes.


A wszystko zaczęło się pewnego zimowego wieczoru, gdy postanowiłam choć odrobinę skorzystać z mojego abonamentu za telewizję kablową i skacząc po kanałach usłyszałam, że Magda Gessler ze swoją Rewolucją w Straszynie, przez który przejeżdżam kilka razy w miesiącu. Nazywane są również placuszkami, ewentualnie racuszkami. Zdecydowanie są smaczne i już! Przygotowane zgodnie z oryginalną amerykańską recepturą pancakes nie tylko Cię nasycą, ale i zachwycą niezrównanym smakiem.


Czas przygotowania 5min. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Absolutnie najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem.


Ale te pankejki wychodzą tak rewelacyjnie mięciutkie, pyszne i pulchne, że choćbym bardzo chciała, to poza dodatkami i bardzo delikatnie proporcjami, w przepisie nie ma co. Odpowiednio przygotowane pancakes są mięciutkie i bardzo puszyste. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Och, naprawdę jest fantastycznie! Po przebudzeniu, nawet dużym palcem u nogi nie sprawdzam temperatury w pokoju, leżę zakopana w kołdrze, sięgam do stolika nocnego po ulubioną książkę, włączam coś miłego do słuchania o poranku i czekam.


Cały czas mieszając rózgą dodajemy po trochu mąkę, uważając by nie powstały grudki. Dodajemy sodę oczyszczoną. Masło klarujemy i niezbyt gorące dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minut.


Pancakes amerykanskie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Sprawdź przepis na pancakes amerykańskie!


Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do dzbanka - tak łatwiej będzie ci je dozować, i pozostaw na minut. Usmaż niewielkie placki. Kiedy na wierzchu smażonego naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że trzeba je przewrócić na drugą stronę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleka i razem mieszamy.


Ciasto będzie gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Używamy patelni teflonowej bez tłuszczu wlewamy sporą ilość na patelnie, czekamy aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bańki, od tego czasu czekamy minuty i odwracamy naleśnika. Grube, puszyste, piętrowe pancakes spróbujesz raz, a zagoszczą w twojej kuchni na stałe! Zrobiłam je dokładnie wg przepisu, niestety ciasto wyszło bardzo gęste, glajdowate, a w smaku… ech, nawet pies nie chciał ich tknąć.


Inni piszą o chmurkach itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty