Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Cukinia - warzywo uniwersalne. Obierać cukinię ze skóry czy nie?
Sama obieram ale ponoć są niektórzy którzy nie obierają.
Zagonić do obierania cebuli osobę noszącą szkła kontaktowe. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody.
Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. W oddzielnej miseczce umieścić dwa jajka i dodać do nich niewielką ilość soku wyciśniętego z cytryny, sól, pieprz oraz dowolne ulubione przyprawy – np. Jak obrać cukinię, która ma twardą skórkę?
Młodej cukinii nie trzeba obierać – wystarczy ją opłukać pod bieżącą wodą i starannie wysuszyć.
Jednak skórka z większych warzyw może być zbyt twarda – i w konsekwencji niesmaczna. Obranie cukinii będzie niezbędne do wielu modnych wypieków, np. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu. Ja zawsze obieram, bo skórka wydaje mi się mdła. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.
Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.
Jak już będą miękkie, odkryć wlać pomidory z puszki, doprawić jeszcze solą i pieprzem, całość jeszcze podgrzewać mieszając około pięć minut i gotowe. Leczo z cukinii sprawdzi. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.
To nie jest tak jak z cukinią, ktora ma twardą skorkę.
Bakłazana mozesz pokroic bez obierania, a jesli chcesz. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Dodajemy paprykę i pomidory.
Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii.
Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek.
Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.