Gorąco zapraszam na najnowszy odcinek mojego programu z cyklu Ewa gotuje. Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około minut. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając.
Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat ATM ROZRYWKA. Odcinki Ewa gotuje w TV: Nowe odcinki Polsat sobota o godz. Do tej pory na święta robiłam żurek z torebki (z proszku) i jakoś nigdy smak żurku mnie nie przekonywał – raczej zmuszałam się do jego jedzenia. Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na proste ciasto z jabłkami.
Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować. Prawdziwa uczta dla podniebienia. W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce, z dodatkiem suszonych grzybów.
Gotuj razem z Ewą Wachowicz. Poda też tradycyjną szynkę – pieczoną w glazurze, naszpikowaną goździkami. Na deser będzie pascha, czyli serowy przysmak z Kresów Wschodnich. A ponieważ ten odcinek jest jubileuszowy, będzie też tort z masą orzechową.
Gdy tylko ją ujrzałam już podejrzewałam, że stanie się moją faworytką w tej dziedzinie. Rączka gotuje: Rączka gotuje - 19. Trzeci, wrześniowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem!
Tym razem zawita do portu rybackiego. To miejsce jest doskonale znane nie tylko mieszkańcom miasta, ale także wszystkim wczasowiczom i kuracjuszom, którzy przed powrotem do domu zaopatrują się w świeżą rybkę. Ewa spędza kolejny weekend nad Bałtykiem. Po powrocie na kwaterę Ewa ugotuje żurek na wywarze rybnym. W ramach dania głównego poda kacze udka pieczone na soli.
Można ją kupić w sklepiku, ale można też nabyć prosto z kutra. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Ewa Wachowicz przyznaje, że od czasu do czasu zdarza się jej jadać poza domem, chociażby w restauracjach prowadzonych przez szefów kuchni z programu „TOP CHEF”. Najczęściej jednak jedzenie przyrządza w domu i zabiera ze sobą.
W tym odcinku „Ewa gotuje” pokaże, jak przyrządzić () Długość odcinka: min. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Ewa gotuje” to książka , która jest przeznaczona dla każdego czytelnika chcącego poznać początki tworzenia polskich potraw : sałatki , przysmaki , sosy, ciasta i ciasteczka.
Przepisy i potrawy są stale urozmaicane poprzez unowocześnianie: pasty kanapkowe, chipsy selerowe, sosy. Mój pierwszy żur na domowym zakwasie. Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Ewa. Chętnie zaglądam do : Ala piecze i gotuje.
Ciasto brzoskwiniowe ze słomką ptysiową tygodnie temu Ale Babka! Zamów dostawę do dowolnego salonu i zapłać przy odbiorze! Ewa gotuje – to tytuł książek i programu, w których Ewa Wachowicz dzieli się swoimi sprawdzonymi recepturami.
Zobacz jakie przepisy Ewy Wachowicz przygotowali nasi użytkownicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.