Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem oleju , posiekaną w kosteczkę cebulą i czosnkiem. Co kilka sekund mieszamy mięso aby nam się nie przypaliło , pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy , wodę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. Dzień dobry, Obiecałam Wam, że na blogu pojawi się przepis na lasagne bez beszamelu.
Robiliśmy ją w niedzielę z myślą o kolacji na dwa kolejne dni. Tak się złożyło, że zupełnie zapomniałam zrobić jej zdjęć. W odcinku zobaczycie jak zrobić lasagne bolognese z dużą ilością mięsa.
Na szybko, prosto i oczywiście zajebiście smakowo. Bez zabawy z sosem beszamel. Tak po studencku, z małą ilością.
Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno.
Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok.
Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Przepis: Lasagne bolognese bez beszamelu. Cały sekret tkwi w tym, aby zrobić dużo sosu. Dzięki niemu, makaron będzie miękki. Nie miałam czasu, aby zrobić sos beszamelowy, więc podaję przepis na lazanię bez beszamelu :) Pierwszy raz robiłam lazanię bez beszamelu.
Zrobilam lasagne i wiem juz dlaczego tak nei bardzo mi ssmakuje. Dawno nie robiłam lasagne, dlatego proponuję nowy przepis na lasagne bez beszamelu. Zastanawiacie się jak to możliwe?
Wiadomo beszamel łączy makaron i sos w całość. Jak przyrządzić lasagne bez beszame Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Yummy Lifestyle.
Stopień trudności Bardzo łatwy Składniki: płatów makaronu typu lazania. Muszę Wam się przyznać, ze w oryginalnym przepisie był sos beszamelowy, ale z uwagi na to, że moje dziecko nie przepada za tym sosem, a na lazanie miało ochotę, dzięki oglądaniu bajki o kocie Garfieldzie musiałam zrezygnować z tegoż właśnie sosu. Re: Lasagne bez beszamelu?
Kiedyś na tym forum znalazłam przepis na lazanię serowo - pomidorową, bez beszamelu. Jeśli będziesz zainteresowana, mogę go wkleić. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Dzisiaj przepis na bardzo smaczną lazanię z sosem bolognese. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.
Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś.
Wypróbuj nasz przepis koniecznie! Ograniczam tłuszcze więc nigdy nie robię do lasagne zawierającego masło beszamelu - rozrabiam z wodą trochę mąki, dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zalewam tym wierzch, zagęszcza się w trakcie pieczenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne bolognese bez beszamelu. Oczywiście, że można za pomocą sosu z sera, a raczej z dwóch serów. Nie bez powodu przepis ten nazwałam wersją spolszczoną.
Lazania po polsku, czyli zapiekanka z płatów makaronu do lasagne z pysznym farszem z mięsa wieprzowego mielonego i sosu pomidorowego. Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu.
Lasagne z mięsem lubię i to bardzo, ale nie jadam za często, bo zwykle jest to dla mnie zbyt sycące danie. O ile o lekkości w przypadku lasagne w ogóle można. Sos beszamelowy, czyli perfekcyjny beszamel, który można jeść sam łyżkami.
Domowy sos beszamelowy cudownie smakuje na ciepło, gdy polejesz nim dowolny makaron lub gotowane warzywa. Wszelkie zapiekanki makaronowe i warzywne polane sosem beszamelowym smakują jeszcze lepiej. Beszamel jest również świetny do zapiekania.
Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem. Bez niego nie będzie lasagne, wielu zapiekanek mięsnych, warzywnych, z makaronem, nie wspominając o rybie pod beszamelem.
Ten sos to właściwie zasmażka z mąki, masła, mleka i przypraw (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), która idealnie skleja składniki dania, nadając mu właściwą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.