czwartek, 8 lutego 2018

Makowiec bez bakalii

Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Pyszny makowiec pełen bakalii przez Kliknij w Zdrowie.


Mak to przecież symbol bogactwa i dobrobytu. Makowiec to kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. Choć nie jest to ciasto proste do zrobienia, warto aby pojawiło się na naszym stole.


My polecamy łatwiejszy przepis na najsmaczniejsze, zdrowe, bo bakaliowo-świąteczne ciasto. Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu.


Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Błyskawiczny makowiec pełen bakalii makowiec. Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami. Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Ciągle miksując dajemy bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.


Makowiec bez bakalii

Nagrzewamy piekarnik do 1i pieczemy około minut. Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy. Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami. Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! W zeszłym roku dostałam świetny przepis na makowiec bez pieczenia. Od tego czasu robiłam go już wielokrotnie i powiem, że choć za każdym razem nieco zmieniałam dodatki oraz z czasem trochę zmodyfikowałam sam przepis, to i tak za każdym razem ciasto udawało się doskonale i smakowało zarówno nam, jak i dzieciom. W jakim celu są te starte jabłka,do maku? Nigdy nie piekłam z jabłkami.


Pani podpieka spód w przepisie. Ja nigdy tego nie robię. Podpieczony spód po raz drugi pieczony jest zbyt wysuszony. Ciasto z makiem z mnóstwem bakalii w środku, a z wierzchu oblane deserową czekoladą, po prostu przepyszne. Zobacz koniecznie przepis na ciasto z makiem i upiecz makowiec na święta.


Z pozoru łatwe i nieskomplikowane ciasto, w rzeczywistości jest bardzo pracochłonne, a to głównie ze względu na specjalną recepturę masy makowej, którą przygotowuje się ze zmielonego maku z dodatkiem bakalii oraz cukru lub miodu. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto!


Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Sernik makowy vel serniko-makowiec vel ciasto serowo-makowe Duet Nazwa naprawdę nie ma znaczenia. Liczy się smak i wygląd. W całej przedświątecznej bieganinie gubi mi się magia Świąt.


Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje już tylko kilka minut. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Mieszanka bakalii - Bakalie to suszone bądź kandyzowane owoce, rzadziej również orzechy i migdały, sprzedawane osobno lub jako gotowe mieszanki. Bakalie zwykle dodaje się do ciast, takich jak keks czy makowiec, lodów, kremów i innych deserów, a także płatków zbożowych.


Makowiec bez bakalii

Rodzynki, suszona żurawina, kolorowe cząstki owoców tropikalnych, czy wreszcie płatki migdałowe, nerkowce. Jest to tradycyjny makowiec z bakaliami, które możecie sami dobrać według upodobań. A jeśli nie lubicie bakalii, po prostu je pomińcie. I tak wyjdzie przepyszny. W moim przepisie użyłam maku mielonego, który kupiłam już gotowy w opakowaniu, ale jeśli macie czas i możliwości, zmielcie go sami.


Z doświadczenia jednak wiem, że. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.


Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skła powinna być naturalna bez E-ulepszaczy. Zapisz przepis w ulubionych. W ten właśnie sposób można przygotować chociażby makowiec japoński. Jest to ciasto, które zazwyczaj nie ma spodu oraz jest dosyć wilgotne ze względu na zawartość jabłek oraz bakalii.


Wiele osób uważa je za wyjątkowy przysmak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty