Zupa botwinka poniżej 1kcal. Jej głównym składnikiem jest boćwina – pyszna nowalijka bogata w cenne witaminy i minerały. A dziś, przepyszna, domowa i rodzinna zupa z botwinki z przedwojennego przepisu, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, tym razem, (może to brzydko z mojej strony) chciałam ją troszeczkę odchudzić i wykombinować zdrowszą, moją wersję, która w smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji!
Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Pyszna sezonowa zupa z botwinki.
Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk.
Jemy ją od dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Co ciekawe, zauważyła Zobacz więcej. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego.
Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny to świetna propozycja na wiosnę i lato kiedy w każdym warzywniaku można kupić doskonałe składniki. Moja zupa jest dietetyczna i wegańska, smakuje na ciepło jak i na zimno – będzie super w te gorące letnie dni gdy jedyne o czym marzysz to wprowadzić się do lodówki. Sprawdź przepis na zupę z botwinki - porcja wiosennych witamin, która posmakuje każdemu!
Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z botwiny i tofu.
Koło cukierni pełnej słodyczy mogę przejść obojętnie, sporadycznie skuszę się na lody. Natomiast z targu, zwłaszcza wiosną, za każdym razem wychodzę z pełnymi siatami modląc się, abym dała radę donieść je do domu. Jak tu nie skusić się na piękną botwinkę, kruchą sałatę czy malutkie, młode ziemniaczki? Przepisy na zupa z botwiny z ziemniakami w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na zupa z botwiny z ziemniakami. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
W przypadku uzasadnionego zgłoszenia komentarza do moderacji, zostanie on usunięty wraz z przyznanymi w ramach Vita-Aktywności punktami. Po krotnym złamaniu zasad komentowania użytkownik zostaje zablokowany, co uniemożliwia jemu dodawanie jakichkolwiek komentarzy w serwisie. Lipiec i sierpień przynoszą fale upałów, które często trudno wytrzymać. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na wypad nad wodę, spróbuj ochłodzić swoje ciało od wewnątrz:) Zapraszam na orzeźwiający fit chłodnik litewski – pierwszy przepis z serii dań idealnych na upalne dni. Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały.
Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. W takiej oto sytuacji przypomniał mi się ostatnio przepis na prostą, wegańską zupę z młodych warzyw.
Dość sycąca jak na zupę. Zdecydowanie warta spróbowania. Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
Botwinkę umyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i łodygi z liśćmi) i wrzucić do gotującej się zupy. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną. Pokrój drobno liście i łodyżki, włoż do wody i gotuj z solą, liściem laurowym i pieprzem – jeśli wolisz lekką zupę, dodaj skrzydełko, jeśli nie chcesz „wodzianki”. Póki liście się gotują obierz buraczki i starkuj je wprost do zupy, wszystko gotuj minut.
Po tym czasie zupa jest gotowa. Podawaj z jajkiem i śmietaną. Kolejna dietetyczna odsłona tradycyjnej zupy. Ostatnia, dietetyczna grochówka - bardzo przypadła Wam do gustu, więc dziś jedziemy z dietetyczną kwaśnicą!
Przepis podpatrzony na tej stronie, który przedstawiam już po moich własnych modyfikacjach. Moim domownikom bardzo przypadła do gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.