niedziela, 11 lutego 2018

Ciasto z masa makowa przepis

Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Filtrowanie i sortowanie.


Przepisy z kategorii ciasta z masa makowa.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Dodane przez margow: Tylko o kuchni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) - szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery.


Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładamy masę makową.


Resztę masy dowolnie układamy na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskamy dowolnie połówki brzoskwiń (wcześniej warto je przeciąć na pół lub mniejsze kawałki w zależności od tego jakie duże owoce mamy, moje były małe). Wszystkie najlepsze przepisy na ciasta przekładańce w jednym miejscu. Przedstawiam smaczne, łatwe w wykonaniu ciasto z gotową masą makową, w sam raz na świąteczny stół. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.

Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Robisz taką samą masę makową, jak w przepisie na masę i dodajesz to jedno białko do 6gramów gotowej masy przed wyłożeniem na ciasto drożdżowe.


Tych białek nie ma w składnikach na masę makową a są w opisie sugerującym użycie ich do innych wypieków z użyciem tej masy makowej). Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Do tego jest łatwa do przygotowania. PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry!


Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Czasem w sieci pojawiają się przepisy tak genialne, że z prędkością światła podbijają kolejno wszystkie kulinarne adresy. Jednym z nich jest przepis na bezglutenowe blondie z ciecierzycy, który w zeszłym roku zawojował amerykańską blogosferę, wędrując od jednego bloga do drugiego.


Doskonale zastępuje makowiec. Ciasto z masą makową jest przysmakiem świątecznym mojej rodziny. Margarynę utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodaj mąkę, skórkę cytrynową, śmietankę i dobrze.


Ubite białka wraz z żółtkami wymieszałam z domową masą makową. Masę makową rozsmarowałam na powidłach. UWAGA: jedna gotowa masa makowa nierówna drugiej.


Głównym składnikiem takiej masy jest woda! Warto taką masą przesmażyć (jeszcze przed dodaniem żółtka i bułki tartej) na patelni, aby odparować nadmiar płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty