poniedziałek, 12 lutego 2018

Co zamiast sosu beszamelowego

Sosem zalewam danie (zapiekanki, lazanie, tarty itp) i zapiekam. Robię sos beszamelowy, duuużo gałki, do tego ser pleśniowy niebieski (raczej taki o bardziej wyraźnym smaku) i parmezan. Przepis na pyszną lazanie bez sosu beszamelowego. Jest to wersja dania, którą lubię najbardziej.


Lazania jest smaczna i sycąca. Składniki: dag mięsa mielonego wieprzowego puszka pomidorów w kawałkach, mały koncentrat pomidorowy 3ml wody, cebule ząbki czosnku makaron lazania dag żółtego sera, sól i pieprz.

Wskazówki jak zagęścić zbyt rzadki sos aby stał się pyszny, zawiesisty i aksamitny. ODPAROWYWANIE - REDUKOWANIE - najprostsza wskazówka i sposób na zagęszczenie sosu zwłaszcza dla osób, które nie chcą dodawać dodatkowych kalorii swojej potrawie. Aby uzyskać w ten sposób sos należy odcedzony płyn, który powstał podczas smażenia lub pieczenia mięsa wlać do rondla i. Składniki na sos beszamelowy to zaledwie kilka produktów w niewielkiej ilości: szklanki mleka, łyżki mąki, łyżki masła, szczypta soli, gałka muszkatołowa oraz odrobina białego pieprzu. Przygotowanie sosu należy zacząć od rozpuszczenia masła w rondelku, koniecznie na małym ogniu.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zamiast sosu śmietanowego. Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Gęstość sosu zależy głównie od proporcji składników.


Można je więc wedle uznania modyfikować.

Sos beszamelowy - pytanie zadane przez użytkownika portalu samosia. Co można dodać zamiast gałki muszkatołowej do sosu beszamelowego? Co ładna dziewczyna z dobrą pracą robi na samosi? Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.


Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Co ciekawe, jest to wynalazek stosunkowo nowy, sięgający zaledwie XVII w. Wcześniej sosu beszamelowego nie dałoby się przygotowywać przede wszystkim ze względu na brak spopularyzowanych metod schładzania świeżego mleka. Do mięs najlepszy jest nieco rzadszy, a do zapiekanek czy pizzy gęstszy, aby nie.


Przy tworzeniu tego sosu przyjęłam założenie, że „wystarczy” oszukać zmysły. Jeśli coś wygląda jak standardowy sos do pizzy i smakuje jak on, to musi być sosem do pizzy. Tak, wiem - makaron, kasza, ryż, kuskus ;)Ale chodzi mi o coś co nie wymaga sosu i nie jest. Bo ziemniaki bez sosu są ok, ale reszta raczej nie.


Co zamiast ziemniaków nie wymagające sosu? Ta lasagna różni się od tej, którą przygotowuję zazwyczaj. Przede wszystkim zastosowaniem krojonych pomidorów zamiast przecieru (passaty), co tworzy zupełnie inną konsystencję sosu mięsnego. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji sosu beszamelowego. Takie wersje sosu z pewnością jeszcze dla Was przygotuję.


Jeśli zastanawiacie się do czego podać taki pyszny, kremowy sos beszamelowy, to podrzucę Wam kilka propozycji.

Na bazie sosu beszamelowego piecze się także suflety (wytrawne - z dodatkiem serów lub słodkie z cukrem i bakaliami) - w tym wypadku wykorzystuje się przestudzony sos beszamelowy. Może cię także zainteresować: Beszamel - sos fundamentalny. Zamiast chleba można dodać grubo pokrojony, surowy ziemniak (oczywiście obrany).


Lekko przesolony sos mięsny można uratować dodając mió sok pomarańczowy lub kawałki ananasa. Sos jest zbyt słodki Do za słodkiego sosu dodać trochę octu jabłkowego lub winnego. HejNaszla mnie ochota na zrobienie sosu z grzybkow np do miesa i mam do Was prozbe czym zabielic sos bo czym zabielacie sosy zamiast smietany? Dziś uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych sosów na świecie, a możesz przygotować go w kilkanaście minut.


Dokładnie, przyprawę zwaną maggi, firma w zasadzie obojętna, ja np. I zawsze tym zastępuję sos sojowy, bardziej mi to smakuje. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Sosu nie można też długo gotować, aby żółtko się nie ścięło.


Podgrzewamy taki sos na małym ogniu. A co sądzisz o mączce kukurydzianej jako zagęszczaczu? Jeszcze nie próbowałem wykorzystać.


Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty