poniedziałek, 19 lutego 2018

Makowiec na kruchym spodzie z kruszonką z gotową masą makową

Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Przepis na makowiec na kruchym cieście z kruszonką. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Połączenie ciasta drożdżowego z masą makowo-budyniową i kruszonką. Pulchne, mokre, trochę chrupiące.


I pyszne :) Na dużą blachę, tę z piekarnika. Nie każdy ma ochotę na zawijanie tradycyjnej rolady makowej. Wszystko dlatego, że genialny ktoś. Kruche ciasto zagniata się migiem.


Wystarczy palcami rozetrzeć mąkę z cukrem na okruchy- kruszonkę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.


U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wkuchni. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.


Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na kruchym spodzie z masa makowa. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków.


Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo. Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. Piec w temperaturze 1stopni przez minut.


Tutaj kupicie moją najnowszą książkę, w której znajdziecie gotowe listy zakupów i kompletne menu na cały tydzień. Ta książka to propozycja na dania śniadaniowe, obiadowe i kolacje w. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Ciasto wymaga troszkę pracy, szczególnie przygotowanie masy makowej, ale dla takiego efektu i smaku warto je wykonać.


Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na prosty makowiec z kruszonka. Przygotowanie dania makowiec z kruszonką Na początku przygotowujemy masę makową. Umyty mak zalewamy grącym mlekiem zostawiamy na noc (lub gotowac go 30min na wolnym ogniu ) odsączamy go a następnie mielimy go 3-razy przekładamy do miski ,dodajemy do maku żółtka ,rospuszczony tłuszcz , rodzynki,posiekane drobno orzechy ,cukier waniliowy ,cukier puder lub mió olejek migdałowy.


Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem.


Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Szybki makowiec na kruchym spodzie.


Składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy do połączenia. Igraszki Losu Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Macie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym.


Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Przeszukałam internet,żeby znaleźć coś podobnego i niestety nie znalazłam. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.


Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć to makowiec. Dzisiejszy przepis to makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej masie.


Makowiec na kruchym spodzie z kruszonką z gotową masą makową

Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej strucli makowej to polecam również makowiec japoński z jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka. Więcej niż przepisów. Sarenka Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty