poniedziałek, 19 lutego 2018

Jaki ser do lasagne

Jutro po raz pierwszy zamierzam przyrządzić tę potrawę, spędziłam troszkę szasu na szukaniu przepisu idealnego i mniej wiecej wiem już co i jak. Tylko zastanawiam się jaki dodać ser. Mozarella w plasty i pomidora w plastry wylorz na lasagne jak juz sie troche pozapieka, potem ustaw grilla i niech sie zapieka gora, ser bedzie pysznie ciagnacy.


Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek. Przekąski Warzywna lasagne z serem. Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku.

Głównie ze względów ekonomicznych. Zobacz odpowiedź na pytanie: Jaki ser do lasagne ? Makaron po włosku: siedem prostych przepisów. Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogawędkę, nie mówi Ci wpadnij na kawę, tylko: facciamo due spaghi, co oznacza, zróbmy sobie dwie kluseczki. Gotowanie makaronu trwa 8-minut, a w tym czasie można przyrządzić dowolny sos.


Dodatkowo dodaję też takie swojskie sery jak edamski, gouda lub podlaski. Wczoraj koledzy robili lasagne ser jaki uzyli to wlasnie parmezan Nie jubie parmezanu polaczonego s sosem pomidorowym bo uwazam ze kwas z pomidorow dzialaja na ser tak, ze zmienia on radykalnie smak na gorszy (smierdzi kwasem mlekowym) paru. Mam pytanko jak zrobic dobra lasagne.

Lasagne kończymy sosem pom. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.


Włoskie danie w najpopularniejszej odsłonie. W sezonie letnim pomidory z puszki możesz oczywiście zastąpić świeżymi. Do sosu użyj mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Potrawa najlepiej smakuje serwowana na gorąco, prosto z piekarnika.


Piekarnik nagrzać do 1stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. Zwykle jak robiłam pizze, dodawałam taki ser jaki akurat był w lodówce ( najszczęściej edamski lub gouda ) i nigdy mi nie. Fiu fiu: Nooo, gotuje, mieszam z mieskiem mielonym, sosem pomidorowym, zalewam beszamelem i posypuje zoltym serem i hop, do pieca.


Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella.


Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera.


Piecz min, na minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aby ser się zapiekł. Porcje lasagne wykrajaj ok. Do lasagne dodaj kilka listków świeżej bazylii. Nie trzeba używać dużej ilości płatów dobrze jest za to grubo przekładać je sosami.


Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!


Do warstwowego ułożenia lasagne w naczyniu żaroodpornym możesz oczywiście kupić gotowy makaron, polecamy jednak samodzielne jego przyrządzenie. Ciasto należy przygotować z mąki, jajek i odrobiny wody. Dobrze zagniecione bardzo cienko rozwałkowuj lub przepuść przez maszynkę do makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty