Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię.
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.
Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą. Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment.
Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do garnka i duś pod przykryciem.
Dodaj także kostkę bulionową lub Bulion warzywny WINIARY, jeśli decydujesz się na wersję wege tego dania. Gotuj przez około minut. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Sama wracam do niego z miłą chęcią. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji.
Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy.
Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.
Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
Polecane przepisy: leczo z cukinia kielbasa papryka. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony.
Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Uwielbiamy dania jednogarnkowe za ich prostotę, a przede wszystkim smak! LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to szybki obiad ze świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem aromatycznej kiełbaski! Składniki, których użyłam pochodzą w większości z mojego ogródka.
Sezon na paprykę i cukinię wszakże w pełni! Durszlak - leczo z cukinia pieczarkami i kielbasa. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.
Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.