Serwujac dac kleks smietany. Botwinke umyc, buraki obrac i pokroic w kostke. Lodyzki odkroic od lisci i takze pokroic a na samym koncu liscie.
Buraczki zalac w garnku posolona woda, tak zeby je tylko lekko zakrywala, gotowac chwile ( jak beda pol twarde) i dodac lodyzki. Pod koniec gotowania wrzucic na pare minut liscie. Wlozyc wszystko do duzego garnka z wrzaca woda, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Kiedy z nieba leje się żar mało kto myśli o jedzeniu gorących potraw. Na takie dni idealnie nada się zatem zupa w postaci chłodnika, a można ją wykonać na szereg różnych sposobów.
Jak brzmi przepis na to smacznie i lekkostrawne danie obiadowe? Ja robię tak: Kroję botwinkę, płuczę i do gara z wodą. Do smaku juz do ugotowanej botwinki dodaje sie sok swiezo wycisniety z cytryny albo troszke octu winnego (nie spirytusowego). Pokroic buraczki w osemki.
Wszystko pokroic w kawałki ok. Jeśli młode buraczki sa bardzo małe, zetrzeć na tarce burak. Podduścic lekko w niewielkiej ilości wodyw dodatkiem masła, dodac do rosołu, doprawić kwasem burakowym lub koncentratem, sokiem cytrynowym i smietana.
Dodac kefir i pokrojone w kostke skladniki, wsypac koperek, wymieszac, doprawic sola i pieprzem. Polaczyc botwinke z jajkami. Dodac peiprz, odstawic do wychłodzenia Ogórki, rzodkiewki pokroic w dorbną kostke, koperek posiekać, doać do zupy.
Forum ślubne, forum weselne, Łódź, łódzkie. Forum Par Młodych, moda ślubna, suknie ślubne, organizacja ślubu w Łodzi. Nie jest to prawdą, owszem gotowanie w tłuszczu sprawi, że witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witamina C) nie przejdą do tłuszczu, jednak sam dodatek tłuszczu który będzie unosił się na wodzie nie spowoduje, że witaminy nie przejdą do roztworu wody. Przygotowanie dania chlodnik ugotowac iostudzic botwinke ,jablko obrac pokroic w drobna kostke najlepiej twarde kwaskowe,migdaly slupki lub cale sparzyc obrac,rozdrobnic,oczywiscie botwine pociac przed gotowaniem,zielenine pociac polaczyc z mlekiem dodaj jagody szklanka np jajka na twardo ,pociac na cwiartki polaczyc razem wymieszac do lodowki i smacznego jako dodatek osobno mlode.
Rabarbar oczyscic, pokroic na kawalki. Imbir obrac, pokroic w cienkie plasterki. Do garnka wlac wode, dodac pokrojony rabarbar, cukier i imbir, wymieszac.
Zagotowac i gotowac pod przykryciem przez ok. Wystudzic Rzodkiewke, ogórek gruntowy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do tego szklanka smietany i szklanka maslanki. Ugotowane jajko na twardo pokroic w kostke. Witaj ponownie Czeslawie.
Zaczynaa sie sezon owocowo-warzywny,jesli lubisz,mozesz czasem ugotowac chlodnik. Najczesciej robie na botwince: botwinke pokroic ,ugotowac,wystudzic. Wkroic do niej :swiezego ogorka-w cienkie plastry,mozna posiekana lub starta rzodkiewke,szczypior,poza tym koperek.
Tu mozna teraz w sezonie kupić botwinke bez buraka. Do tego zsiadle mleko,jogurt lub kefir,mozna dodac smietany. Jak juz takie cos kupie to robie przewaznie omlet ale tym razem zaciekawil mnie przepis na placuszki. Troche go zmodifikowalam bo nie mialam wszystkich skladnikow ale wyszly przepyszne.
Warzywa umyc ,marchewki obskrobac. Kapuste poszatkowac,dodac grubo startza marchewke. Do innego garnka wrzucic posiekany koperek, szczypiorek, pokrojony ogörek. Posolic,wymieszac ze zsiadlym mlekiem.
Miekkie mieso pokroic w kostke. RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. Wstawic do lodöwki na 2-godziny. Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki.
Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.