Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?
Przepis na lukier Do przygotow.
Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Najprostszy lukier można przygotować, mieszając wrzątek z cukrem pudrem i dodając odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika.
Czas jego przygotowania to minut. Jeśli uznamy, że lukier wyszedł. A na pączkach obowiązkowo lukru musi być bardzo dużo.
Mój lukier ma smak cytrynowy, bo przygotowuję go albo z samego soku z cytryny, albo z dodatkiem wody.
Idealny lukier jest biały jak śnieg, delikatnie chrupiący i bardzo słodki. Najbardziej klasyczna i uniwersalna wersja lukru do pączków wygląda następująco: na łyżek gotowego lukru potrzebujesz łyżek cukru pudru, łyżek gorącej wody oraz krople ulubionego olejku (do pączków sprawdza się pomarańczowy lub rumowy). Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych.
Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka. Dodaję jeszcze kropelkę aromatu cytrynowego dr Oetker, ma fajny zapach. Moja koleżanka natomiast robi lukier z cukru pudru i kwasnej smietany.
Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny. Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu. Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Ja mieszkam sok z wodą, po czym stopniowo dodaję cukru pudru.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jest słodką kropką nad kulinarnym „i”. Zwieńczeniem kuchennego wyczynu.
To on dodaje naszym wypiekom tak ważnej słodyczy. Nie można go nie doceniać!
Pełni on również rolę dekoracji. Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka. Najczęściej jest to sok z cytryny, śmietana lub surowe białko jajka.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Polewa lukrowa do pączków. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Bardzo dobry szybko sie robi i przede wszystkim sie nie lamie Serdecznie pozdrawiam i dzi? Aneta i nie wiem jak si?
To pytanie może spędzić sen z powiek nie tylko w okresie świąt. Ciasta i pierniczki z cukrową polewą goszczą na naszych stołach właściwie przez cały rok. Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Dobry lukier jest na wagę złota!
Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.