Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno.
RYBA PO GRECKU - PRZEPIS. Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Składniki: około dag odgłowionego i wypatroszonego karpiadag marchwi (szt. średniej wielkości)dag seleradag korzenia pietruszki4-łyżek oleju lub oliwy z oliwekduża cebulałyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszkusok z cytryny lub ocet Wykonanie: Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-cm), osolić.
Co prawda w Grecji nie jada się ryby po grecku, ale za to przepada za nią większość miłośników kuchni polskiej. Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem. Czy ktos mi moze podac przepis ? Dodane przez smakolyk w: Tylko o kuchni. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch.
Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.
W wielu rodzinach przepis na wigilijnego karpia w galarecie przekazywany jest od pokoleń. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. Karpia oskrobać, wypatroszyć, umyć i podzielić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny Przygotować galaretę: pomidory i cebule ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito, dodać przyprawy, włożyć karpia i ugotować. Zaskoczona jestem opinia p. Ja tez robię taka rybę, tyle ze nie dodaje papryki. Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na karp po grecku. Ponieważ sekretem kuchni siostry Anastazji jest wykorzystanie w przepisach prostych i dostępnych produktów, również do ryby po grecku używa ona warzyw z przyklasztornej grządki oraz dobrej ryby prosto ze stawu. Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w wyjątkowo efektownym wydaniu. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. KARP SMAŻONY W ZALEWIE – Karpia, który zostaje Wam z wigilii można zagotować w zalewie. Jednakże śledź po grecku to dla mnie całkowita nowość, która brzmi bardzo smakowicie.
Z ochotą wypróbuję po Świętach, bo domowego sosu greckiego mam w nadmiarze w słoiczkach. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.
Karp po grecku (autor: alexm) przepis. Z całej masy przepisów na rybę po grecku ten spodobał mi się najbardziej :) Rybka wyleguje się już w lodówce pod pierzynką z warzyw. Wygląda całkiem nieźle, ale jak smakuje dam znać dopiero po Wigilii.
Karp wigilijny smażony pyszny i sprawdzony przepis. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony. Tradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta.
Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m. A na deser ciasto – kostka alpejska :-) Kolejne przepisy rodziców będę już dodawała do nowego wpisu, U mamy. Dziś proponuję Ci złamanie zasa ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.