To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.
Typowe danie wigilijne w kuc Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowego maku. Kruche babeczki z makiem ( mini makowce ) Może znajdą się jeszcze tacy, co to im się makowce w święta nie przejadły. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku).
Można też użyć gotowego maku mielonego, wystarczy wtedy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. A makowcem idealnym dla wszystkich jest makowiec japoński. Bo jest to makowiec zrobiony bez ciasta, wyłącznie ze słodkiej, kremowej masy makowej. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.
Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku. Słodką masę makową przygotujesz z gotowego maku z puszki, jajek, cukru oraz kaszy manny, która nada całości odpowiednią konsystencję.
Nie zawiodłam się, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pełne bakalii i maku. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.
Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta.
W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich). Przygotowuję go z kwaskowatymi jabłkami. Szklanka ma u mnie pojemność 2ml. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.
Tradycyjne, piękne i pyszne. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Zobacz także: Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować! Sprawdź, jak to zrobić, żeby makowiec pozostał pyszny i soczyście wilgotny!
Składniki: puszka gotowego maku. Mleko wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości.
Każdą z nich rozwałkowujemy na.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.