poniedziałek, 8 października 2018

Ile smaży się faworki

Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy, uważam, że są nierozłączną częścią karnawału i warto się dla ich smaku poświęcić. Moja mama smaży je, odkąd pamiętam, czyli około lat.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Bez przesady znowu, taka ilosc powinna sie usmazyc w jednym oleju.

Ja wlewam tyle zeby bylo bez dolewania az do wysmazenia faworkow ale potem olej idzie do zlewu. Nastepnym razem jak smaze obojetnie co paczki, frytki, faworki uzywam swiezy olej. Moze twoje faworki sa obtoczone w mace i ta maka powoduje ze ojej sie pieni. Historie pisane radełkiem.


Myślałam, że o faworkach napisałam już wszystko w ubiegłorocznym artykule. Oczywiście byłam w błędzie. Uświadomili mi to goście poczęstowani najzwyklejszymi, ot tak, od niechcenia zagniecionymi faworkami, które usmażyłam z okazji prawie przegapionych imienin.


Można jednak smażyć je w cały rok – wystarczy zarezerwować sobie ponad godzinkę czasu, żeby wypróbować nasz przepis na faworki.

Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. Witam, chcę jutro zrobić na obiad danie chińskie z warzywami. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.


Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie.


Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą. HELOO MAM PYTANIE JAK SIE SMZY FAWORKI ? Wykrawać radełkiem paski szerokości 3-cm.


Formować faworki (pośrodku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nie jeden koniec ciasta). Układać je na tacach i trzymać w chłodnym miejscu. Istotna jest różnica temperatur między ciastem a tłuszczem, w którym się smaży. Rozgrzać w płaskim rondlu paczki PLANTY.


Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne.

Jej drobinki wpadają do tuszczu i się palą. Ważne teżjest, żeby tłuszcz nie był rozgrzany nadmiernie. Dodatkowy efekt uboczny obydwu zjawisk- bardziej smierdzi w domu. Bez względu jednak na to jak je nazwiemy, zachwycają smakiem zarówno. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Jak zrobić dobre faworki? Do ich przygotowania potrzebna jest mąka, jajka, niewielka ilość masła lub margaryny, a także śmietana. Ale tak naprawdę jest to przysmak, który można zrobić o każdej porze roku i będzie pasował jako przekąska do oglądanego wieczorem filmu, jako deser do kawy. Tłusty czwartek - faworki zamiast pączków? Prawidłowo przyrządzone faworki powinny być delikatne i kruche.


TŁUSTY CZWARTEK pączki i faworki! Na Węgrzech nie nadziewa się pączków, a w Berlinie smaży się je dużo. Obie wersje smaży się w niedużym garnku, żeby tłuszcz był głęboki. Po roztopieniu i rozgrzaniu smalcu (temperaturę wskazuje ziemniak – powinien lekko skwierczeć;)) wrzucaj faworki do garnka tak, żeby pływały obok siebie. Gdy już zarumienią się od dołu, obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.


Chrupkie, słodkie ciasteczka w kształcie kokardek są smaczne, ale niestety bardzo kaloryczne. Do przygotowania ciasta potrzebna jest mąka pszenna, żółtka jaj, masło, śmietana, spirytus i cukier. W dodatku chruściki smaży się w głębokim tłuszczu.


Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Przepisy na pączki i faworki - tradycyjne receptury z Pomorza! Dziś prawdziwych pączków już nie ma.


Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty