Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.
Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).
Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Ciasto ze śliwkami czas upiec.
Tak, to już nie czas truskawek czy malin, a właśnie śliwek. Jeszcze kojarzące się z latem, a już będące przedsmakiem jesieni. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Najpierw trzeba zagnieśc ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtka, aromat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Choć brzmi to dość abstrakcyjnie, dodanie łyżki spirytusu, wódki lub białego octu do masy, z której zrobisz ciasto, sprawi, że będzie ono lżejsze i bardziej puszyste. Dodatkowo, alkohol częściowo zabezpieczy faworki przed nasiąkaniem tłuszczem i pomoże osiągnąć lekkie, chrupiące chrusty.
Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i. To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy.
Chrusty faworki jak kto woli,delikatne i chrupiące do kawy :) min średnie tanie. Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty. Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku.
Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu.
Składniki: 1g mąki, żółka, ml kwaśnej śmietany, łyżeczki spirytusu, szypta soli. Szybsze i mniej pracochłonne do zrobienia w porównaniu do pączków. Co upiec na tłusty czwartek? A może faworki zwane też chrustem? Mamy dla Was prosty, domowy przepis.
Przygotowanie dania chrusty Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, łyżkę masła, cukier puder, sól i ocet, zagniatamy na jednolite ciasto. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Cześć, mam pytanie czy to ciasto można wykorzystać w inny sposób?
Dziś zrobiłam, ale niestety nie mam doświadczenia z tak rzadkim ciastem i współpracowało mi się z nim fatalnie. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Wszyscy możemy się bezkarnie najeść kaloriami. Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim. Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki).
Tłusty czwartek już niedługo. Przepis i instrukcja poniżej. W niektórych regionach na faworki mówi się chrusty, nieważne, jak się mówi, ważne, żeby faworki smakowały!
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki chrusty z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.