Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. W serwisie Dziennikzachodni.
Domowe porady Jak pozbyć się zapachu czosnku? Remigiusz Rączka podróżuje Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki. W Browarze Czenstochovia w Częstochowie przygotowuje żurek na maślance i filet z gęsi. Rosołu przepisu nie będę podawać ponieważ każdy umie ugotować. Opis przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku.
Jedynie czosnek, a w początkowej fazie gotowania cebulę. Składniki poniżej: Szołdra wielkanocn. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę.
Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Jak zrobić żurek, który jest wykwinty i pożywny? Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około minut. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Będę musiała przygotować niedługo żurek w chlebie. Wszystkie przepisy, które przeglądam podają, że po przygotowaniu żurku należy go wlać do wydrążonego chleba i koniec. Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka.
Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby. Na talerze zaś dodajemy dobrej jakości twaróg typu krajanka, czyli taki, który łatwo się kroi na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.
Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Przygotowują go na zakwasie z mąki, do której dodaje się warzywa, wędliny, gotowane jajka i aromatyczne przyprawy. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Poszukiwany przepis - jajka gotowane na słodko.
Omlet nie jest gotowany:) Nic nie wiem o takim przepisie jak jajka na słodko, ale chętnie poznam, zna ktoś? Dowiedz się więcej o słynnym żurku i wypróbuj nasze przepisy. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne.
Wegański żurek Żurek, to klasyczna zupa, bez której nie mogą się obyć święta wielkanocne. Tradycyjny żur na białej kiełbasie to klasyk na wielkanocnym stole. Jego wegańska odmiana jest również smaczna.
Na wywarze z pieczonych warzyw i zakwasu na żur możemy uzyskać ciekawe świąteczne danie bez dodatku mięsa. Sposobów na to, jak zrobić żurek istnieje wiele. Jego smak będzie zależał od rodzaju użytego mięsa, warzyw, jakości kiełbasy oraz pozostałych składników. W jego przygotowaniu koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami, dzięki którym proces gotowania tej smacznej zupy będzie prostszy niż kiedykolwiek. Mama zaczęła znowu robić żurek długo po śmierci Taty… A nauczyła się go od swojej Mamy, mojej Babci Marianny, którą znam tylko ze zdjęć.
To z tych zdjęć wiem, po kim odziedziczyłam proste włosy ( rodzice oboje mieli falowane) i dół twarzy, łącznie z uśmiechem… A ten żurek uwielbia mój mąż i dzieci, ja z resztą też. Tak naprawdę żurek przygotowuję na kilka sposobów, dziś prezentuję wersję z podsmażonymi warzywami i dodatkowo z boczkiem. Sycący, aromatyczny i treściwy. Spożywany z jajkiem i kiełbasą jest tradycją w polskich domach.
Od kiedy pamiętam uwielbiałam żurek i często go jadało się u mnie w domu nie tylko podczas Świąt. Przyznaję, że nie jestem mistrzynią kuchni, a gotować dla rodziny zaczęłam całkiem niedawno. Staram się gotować jak najbardziej naturalnie, jak moja mama, bez żadnych torebek czy chemicznych dodatków. Nie ma nic prostszego do. Ale jedno muszę przyznać: żurek Winiary jest naturalny i bardzo smaczny zupełnie jak u mamy!
Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.