Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół.
Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak. Delikatne, białe mięso dorsza warto skropić sokiem z cytryny, osolić, doprawić pieprzem. Dowiedz się jakie zioła najlepiej pasują do dorsza: czym doprawić smażonego dorsza, a jakich przypraw użyć do dorsza pieczonego. Dodane przez Jagodaw: Tylko o kuchni.
Każdą rybę ,którą kupuję po rozmrożeniu polewam sokieem z ccytryny i okładam ceebula pokrojoną w plasterki. Tak zaprawioną rybę zostawiam na godzine. Dobrze jesr równiez rybe obłozyc swiezym koprem. Rybę oskrobać, opłukać i wypatroszyć, nie odcinając głowy ani ogona. Drobno posiekaną cebulę i roztarty z sola czosnek wymieszać z sosem sojowym, winem i imbirem, aby powstał sos.
Rybę włożyć do naczynia, zalać ją wrząca wodą i gotować minuty na dużym ogniu, zostawiając ją potem w wodzie pod przykryciem na minut. Jak doprawić rybę – zioła. Chyba najpopularniejszym sposobem na przyprawienie ryb i owoców morza jest użycie ziół. Sprawdzi się zarówno w przypadku doprawiania ryby do grillowania, ale także przed usmażeniem czy nawet duszeniem. Co ważne, zioła sprawdzą się zarówno w formie świeżej, jak również suszonej.
Rybę powinniśmy doprawić solą i pieprzem przed samym smażeniem. Sól ma właściwości higroskopijne, co jest ważne z punktu widzenia soczystości ryby. Sól zabiera wodę – wyjaśnia.
Można nim delikatnie skropić surową rybę jak i już przygotowaną na chwilę przed podaniem. Cytryna podkreśla świeżość ryby oraz nadaje ciekawego aromatu. Bardzo dobre mięsko, filety nie glazurowane, a więc kupujesz rybę, a nie zamrożoną wodę.
Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
Rybę piecz w piekarniku zawiniętą w folię lub ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Taka ryba jest zdrowsza od smażonej na patelni i ma mniej kalorii. Prosty przepis na rybę z piekarnika. Pieczenie ryby w piekarniku jest łatwiejsze od smażenia jej na patelni.
Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie. Jaką rybę - wieloryba, rekina czy pstrąga na przykład?
Rybę umieść na samym dole, by wypływające z niej soki nie kapały na inne składniki. Zamiast wody użyj bulionu, który warto doprawić ziołami, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna i soczysta. Ryba nie powinna mieć kontaktu z wodą i najlepiej by odległość między nimi wynosiła min. Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć ją solą i pieprzem. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą warzyw, na to położyć rybę, kolejną warstwę warzyw itd. Zazwyczaj układamy warstw. Potrawę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na minut. Rybę kładzie się na ruszcie skórą do dołu.
Skoro już wiecie, jak należy prawidłowo doprawić ryby na grilla, najwyższy czas, by na następnej imprezie z grillem w tle przyrządzić smaczną rybkę. Być może ktoś z Was inaczej doprawia ryby? Jeśli tak, to zapraszamy do podzielenia się swoimi sposobami na ten rarytas!
Najnowsze wiadomości ze świata showbiznesu i polityki. Plotki i potwierdzone newsy. Oglądaj filmy i zdjęcia: wywiady i fotogalerie. Ryba z grilla to świetny i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe.
Ryby Przenosimy się do nadmorskiej, małej wioski rybackiej, gdzie świeżo złowioną rybę grilluje się z warzywami na rozgrzanym ruszcie. Aromat, smak i wygląd tak przyrządzonej ryby są bezcenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.