wtorek, 30 października 2018

Jak podać rybę po grecku

Jak podać rybę po grecku

Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem,.


Jak podać rybę po grecku

Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. A Ty w jaki sposób podajesz rybę po grecku? Oprócz tego, że rybę po grecku można podać na ciepło lub zimno, to można ją także przygotować na dwa sposoby. Częściej spotykana jest wersja ze smażonymi filetami, natomiast coraz częściej ludzie zaczynają bardziej dbać o zdrowie.


Jest to danie rybne bardzo popularne w Polsce, o którym Grecy nie mają pojęcia, ale tak już bywa z niektórymi nazwami naszych narodowych potraw. Najlepsza ryba po grecku to ta smażona, obowiązkowo podana z warzywami. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie.


Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób. Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką. Dlatego przygotowując rybę po grecku, najlepiej przyrządzić ją z filetów dorsza, sandacza, morszczuka, mintaja - przyprawiona aromatycznymi przyprawami i ziołami zyska wyjątkowy i ciekawy smak!


Dla wielu ryba po grecku to obowiązkowe danie wigilijne na świątecznym stole. Kalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wypieki i Rumieńce. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub piec.


Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Ryba gotowana w Wermucie. Filet ryby przekładny jest d. Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?


Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu. Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Rybę po grecku na gorąco możemy podać na obiad. Zawsze usuwamy z ryby ości.


Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby. Jakie rodzaje ryb wybrać?


Jak je przyrządzić i do czego podać? Pierwszą z nich jest zapach – świeża ryba pachnie wodą morską, jej woń nie jest więc nieprzyjemna ani drażniąca. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Przeczytaj nasz artykuł. Jak ktoś lubi olej, to można dodać trochę więcej do jarzyn.


Gdy chcę podać na gorąco, to podgrzewam w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, najlepiej pod przykryciem. Rybę kroję na małe kawałki (z płata mintaja wychodzą 3-4) i dopiero takie panieruję i smażę. Małe potem ładniej wyglądają i łatwiej się je nabiera na talerz. Zaskoczona jestem opinia p. Ja tez robię taka rybę, tyle ze nie dodaje papryki.


Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa. Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby. Dziś proponuję Ci złamanie zasa ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie!


Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że świeżą porcję ryby użytą w tym przepisie zamówiłem przez internet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty