wtorek, 2 października 2018

Jagodzianki domowe

Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Nasz sklep z akcesoriami do pieczenia w końcu ujrzał światło dzienne!


W końcu będziemy mogły dzielić się z Wami przepisami na kreatywne wypieki, a Wy będziecie mogli z nami piec! Od dziś nie ma wymówek, że nie mam formy i pytań gdzie kupić. Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki.

Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Bułki z jagodami to super dodatek do popołudniowej kawy, a także jako coś słodkiego do pracy lub szkoły. Domowe jagodzianki przepis. Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki.


Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak. Są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na.


Dla wielu z nas to niezapomniany smak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni. Nie tak łatwo kupić naprawdę pyszne w piekarniach czy cukierniach.

Nie pozostaje nic innego jak podjąć wyzwanie i zrobić jagodzianki w domu. Do dzieła, to naprawdę bardzo proste! Na środek łyżką nakładać jagody wymieszane z cukrem, sklejać brzegi ciasta i przekładać jagodzianki na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.


Odstawić jagodzianki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w 200°C do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku.


Mąkę przesiewamy do miski. Drewnianą łyżką na środku robimy dołek. Wlewamy trochę mleka, tak by drożdże z cukrem rozpuściły się i nabrały konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn delikatnie przykrywamy mąką, tworząc niewielki kopczyk. Pierwsze jagodzianki w życiu i wyszły pyszne, mimo że też musiałem użyć borówek zamiast jagód i skrobii kukurydzianej zamiast mąki ziemniaczanej.


Niestety nie uchowały się do zdjęcia, ale tak wszystkim smakowały, że dziś będę robił drugą turę. Zalepiamyi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładaiemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika.


Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :) Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.

Pyszne jagodzianki są ciepłe, pachnące, kruche i aromatyczne - spróbuj sama! Sezon na jagody jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Dzisiaj chcę zaproponować smaczne domowe jagodzianki z mnóstwem jagód w środku. Przepis prosty, ale muszę się przyznać, że przez wiele lat zupełnie inaczej robiłam jagodzianki.


Zazwyczaj po wrośnięciu ciasta urywałam kawałki ciasta i nakładałam farsz, tym sposobem wychodziło mi jagodzianek z 0. Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą. Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków. Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód.


Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką. Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Pyszne, mięciutkie w środku, wypełnione dużą ilością jagodowego nadzienia. Rozpływające się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty