wtorek, 16 października 2018

Jak sie robi zurek z biala kielbasa

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Wtedy ugotuję pyszną zupę chrzanową, taką jak robi moja mama.


Delikatną, ale z pazurem. Do niej (podobnie jak do żurku) też pasuje jajko ugotowane na twardo, jeżeli ktoś po śniadaniu wielkanocnym jeszcze jakieś jajo przełknie. Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?


Czy zamiast majeranku moge dodac tymianek? Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, zmniejszamy gaz, by woda nie wrzała a była ciepła i wkładamy doń kiełbasę, pilnując, aby woda się nie zagotowała i parzymy w ten sposób kiełbasę ok. Podajemy prosto z wody, podsmażona lub podpieczoną. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.


No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu. Zalej jelita ciepłą wodą. Wypłucz je po kilku minutach i odlej wodę, po czym znowu zalej je porcją świeżej wody i odstaw na godziny (chodzi o to, by usunąć z jelit nadmiar soli - w większości sklepów właśnie w ten sposób konserwuje się jelita, by dłużej zachowały świeżość).


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


W związku z powyższym prosimy Cię o zapoznanie sie z naszą Polityką Prywatności, w której zawarte są informacje na temat tego jak wdrożyliśmy RODO w naszym serwisie. Czy sa tutaj osoby, ktore lubia zurek ? Ale taki domowy, z biala kielbaska, z jajkiem! Niektorym ta zupa zapewne kojarzy sie ze swietami wielkanocnymi. Biała kiełbasa gotowana to najpopularniejszy sposób jej przygotowywania, choć tę wędlinę można serwować na wiele sposobów.


Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Dzięki swojej kremowej konsystencji i obecności jaj biały barszcz jest jedną z niewielu zup, które pozwalają się naprawdę najeść do syta. Wystarczy, że do wywaru z boczku i kiełbasy dodasz rozpuszczony w szklance wody Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY – całość gotuj przez około minut. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


Do ugotowanych ziemniaków (nie wylewamy wody) dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę z patelni oraz podgotowane grzyby wraz z wywarem. Stale mieszając dolewamy butelkę zakwasu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekany czosnek.


Lista przepisów na zupa z białą kiełbasą z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Każdy robi tak jak lubi, ja wolę chudszą kiełbasę i boczku nie dodajemy. A sól to rzecz upodobań.


Najważniejsze, że wersja, którą robisz smakuje Tobie i Twojej rodzinie. U nas wędzona jest lubiana na równi z biała. W mojej rodzinie nie gotowało się Barszczu białego, więc nie znałam go wcześniej.


Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem. Na szczęście mój debiutancki barszcz pod bił pod niebienia domowników, także moje :) Jest. Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny.


Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. O tym że zostało coraz mniej czasu przypominają mi wszechobecne żółte tulipany i wielkie czekoladowe jaja od których moje dzieci wręcz nie mogą oderwać oczu. Wczoraj uległam i kupiliśmy cztery wielgachne czekoladowe z niespodzianką. Mam nadzieję że mój syn nie zje ich potajemnie i przetrwają do świąt ;).


Ja nacodzień robię zurek na kurczaku, dodaję jajko i kiełbasę. Od święta gotuję na wywarze np. Moje wiejskie klimaty i nie tylko.


Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. To świąteczne śniadanie! Cała rodzina się na nie zbiera, jak na Kolację Wigilijną!


Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Robi się go naprawdę bardzo łatwo i szybko wbrew pozorom. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Nikol od. Keks z jablkami i pistacjami Biala kielbasa zapiekana z jablkami W mojej kuchni jablek ciag dalszy- tym razem na wytrwnie i obiadowo.


Jezu,jakie to bylo dobre!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty