piątek, 26 października 2018

Lazania warstwy

Lazania tylko z pozoru wydaje się być trudnym daniem. Wystarczy jednak po kolei wykonać każdą czynność i na koniec już tylko wykładać warstwy makaronu, mięsa i sera. Zapach pieczonej lazanii jest boski. Moja lazania przepis z mięsem mielonym to danie, które jemy bez żadnych dodatków. Przepis na lasagne (lazanię) z mięsem mielonym.


Lasagne z mięsem mielonym, zwana popularnie lazanią, to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę.

Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni.

W Biedronce jest fajna lazania, jest w mrożonkach. Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu.


Przed przystąpieniem do układania, warto rozplanować sobie ile będziemy mieli warstw makaronu tak, aby podzielić składniki (sos boloński, beszamel, parmezan) równo pomiędzy warstwy. Według mnie optymalna liczba warstw makaronu to 4. Lasagne krok po kroku :) Warstwy idealnego sosu beszamelowego i pysznego sosu bolońskiego, przekładane płatami makaronu i posypane rozdrobnionym. Pamiętaj, że kolejne warstwy lasagne przekładasz surowymi plastrami makaronu. Pod wpływem wysokiej temperatury, otoczone pomidorowym sosem i warzywami idealnie zmiękną. Warstwami tej lasagne będą odpowiednio doprawione warzywa: bakłażan, cukinia, szpinak i pomidory.


Stworzą one miłą dla oka i niezwykle aromatyczną kompozycję. Tradycyjna mięsna lazania z domowym sosem beszamelowym. Jak to zrobiłam, krok po kroku: Share. Ja przed pieczeniam nie obgotowuję makaronu, duża ilość sosu beszamelowego i pomidorowego sprawi, że makaron upiecze się doskonale. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu.


Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, mieszając przez ok - min.

Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu.


Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem. Czyli lazania:) I co ciekawe dzisiaj odchudzona lasagne, czyli dużo lżejsza wersja.


Ale nie bójcie się słowa odchudzona, bo to oznacza tylko tyle, że nie czujemy się tak ciężko po jej zjedzeniu, a danie ma w sobie mniej mięsa i makaronu, a więcej warzyw. I znowu –nie bójcie się tego opisu, bo smaku absolutnie nie rabujemy. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne.


Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli. Piecz około minut w piekarniku nagrzanym do 1st. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś.


Wypróbuj nasz przepis koniecznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty