poniedziałek, 8 października 2018

Makowiec z masy makowej w puszce

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kraina Tysiąca Smaków. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Mój tata często robił taką pastę śniadaniow. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Ten przepis to smak mojego dzieciństwa :P.


Makowiec z masy makowej w puszce

Kurcze kupiłam gotowy mak w puszce,a tam kutia, czy mogę ją zawinąć, dużo tam bakali#128514;#128514;#128514;. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawa Zobacz więcej.


Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.


Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny.


Widziałam w sumie masy z dwóch firm - Helio i Bakaland. Masa miala konsystencje plynnej smietany, zapach i smak w niczym nie przypominajacy masy makowej. Wsty takie swinsto to antyreklama dla polskich produktow. Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też.


W końcu pomysł na super wilgotny makowiec. Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Dodajemy do masy makowej razem z kaszą manną. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy ciasto w roladę. Ciasto przekładamy razem z papierem do podłużnej foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z makiem w puszce. W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu go maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji. A masa nie do końca zużyta.


Oczywiście, można zmienić pojemnik. Bo juz sie nastawilam na taki makowiec. Już bez pieczenia, oczywiście. Babka Z Masy Makowej W Puszce - informacje, zdjęcia, materiały video.


Ciocia robiła najlepszą babkę drożdżową, a makowiec zawsze robiła babcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty